Zašto su naše preduzetnice i dalje mame drugog reda

Preduzetnice u Srbiji već godinama, kroz različite inicijative i peticije, traže da se njihova prava u trenutku kada rode dete, izjednače sa položajem zaposlenih žena.

Ova borba traje već 10 godina, od  kada je na sednicama Socijalno- ekonomskog saveta pokretnuto pitanje disriminacije preduzetnica u odnosu na zaposlene žene, kažu u Uniji poslodavaca Vojvodine.

Miljana Stojšić Stojanovska, direktorka Unije poslodavaca Vojvodine, zaključuje: "Nažalost, ti koraci jesu učinjeni u nekoj maloj meri, ali oni su apsolutno nedovoljni. Danas ,2022. godine, mi imamo jednu diskriminaciju majki i preduzetnica u odnosu na ostale majke i smatram da je ovo možda godina kada to možemo da rešimo."

Umesto podsticaja preduzetnicama da se ostvare kao majke, postojeći zakoni ih obeshrabruju.

Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala "Bebac", navodi: "Nisu im plaćeni porezi i doprinosi, kada su na odsustvu, dobijaju manju naknadu u odnosu na žene koje su u radnom odnosu. Nemaju prava, na primer, na dve godine odsustva plaćenog kada dobiju treće dete. Ono što je takođe problematično je da čak i njihovi partneri ne mogu da dobiju odsustvo radi nege deteta."

Preduzetnice koje žele da nastave poslovanje, moraju same sebi da uplaćuju doprinose, ali i za poslovođu kojeg moraju da imenuju dok su na porodiljskom.
 "Pojedine advokatice mesečno dobijaju i iznose od 17 hiljada do 20 hiljada, što je, složićemo se, vrlo malo, i nedovoljno da pokrije mesečne troškove i majke i deteta," argumentuje  Sanja Knežević, advokatica.

 Često su prinuđene da zatvarju svoje firme, ili biraju između posla i roditeljstva. Trajno rešenje ne bi opteretilo republički budžet, tvrdi  Miljana Stojšić Stojanovska, direktorka Unije poslodavaca Vojvodine: "Ako smo od 90-te godine imali 60.000, i računamo da je tek nekoliko procenata onih majki koje su u preduzetništvu, znači finansijski deficit, koji možda neko gleda da bi postojao, praktično bi bio zanemarljiv."

Za početak, neophodno je promeniti zakone, ukazuje  advokatica Sanja Knežević: "Izmena Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom, izmena Zakona o obaveznom socijalom osiguranju, zdravstvenom osiguranju, i prosto Zakona o radu, kako bi se položaj zaposlene žene i položaj preduzetnice koje planiraju da se ostvare u ulozi majke, makar izjednačio."

Republičko ekonomski savet je u januaru usvojio inicijativu za poboljšanje položaja majki preduzetnica, što je i preporuka Međunarodne organizacije rada. One, međutim čekaju i promene zakona.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи