Читај ми!

Nostalgično putovanje „fićom“ drumovima i sećanjima

Nekada „fića nacionale“ više je od hobija za 21-godišnjeg Dušana Drndarevića, studenta geografije iz užičkog sela Zlakuse. Osim što s puno ljubavi brine o njima, Dušan je „fićom“ prošle godine obišao šest balkanskih zemalja. Nedavno, zajedno s drugim užičkim „fićistima“, stigao je i do Zadra na skup ljubitelja starih automobila.

Da će mu „fića“ biti prvi automobil, Dušan je odlučio i pre nego što je stigao do vozačke dozvole, tu želju su i roditelji podržali. Sada su u dvorištu tri „fiće“ iz 80-ih, svaki od njih skoro duplo stariji od vlasnika. I nisu samo za gledanje.

„Samo prošlog leta sestra i ja smo napravili 3.200 kilometara duž Balkana. Neka moja želja je da obiđem ceo Balkan 'fićom', da od tog napravim neku foto-monografiju, da objavim neku knjigu o putovanju 'fićom', neke naše avanture, dogodovštine, mesta kroz koja prolazimo, ljude koje srećemo… Zaista, svašta lepo se doživi putujući“, kaže Dušan.

Saša Drndarević, Dušanov otac, bio je u svom automobilu iza njih, kao pratnja. Hteo je da bude siguran da se dobro snalaze.

„Nisu imali ni mobilne telefone, ni navigaciju. Jednostavno, imali su stare auto-karte koje ja čuvam iz vremena bivše Jugoslavije. I uz pomoć tih starih karti oni su se snašli“, ne bez čuđenja govori otac Saša.

Kud god stigne, crveni „fića“ izaziva opštu pažnju i nostalgiju. Tako je bilo i u Zadru, među kolekcionarima oldtajmera.

Dušan Drndarević navodi da im nisu verovali da su došli na točkovima, pitali su ih gde su im prikolice, mislili su da su došli železnicom.

„To je opšte oduševljenje, gde god prođemo vozila koja idu u susret žargonski blicaju, onda na semaforima česta pitanja su bila 'za koliko ga prodajete' i 'da li bi hteo zamenu za neko drugo vozilo'. Kada prilazi neko od starijih ljudi, znaš da će da kaže da je i on imao jedan takav auto“, opisuje Dušan.

Sa dosadašnjih avantura doneli su gomilu fotografija, mnoštvo lepih uspomena i sklopljenih prijateljstava. Dušan planira i nove rute balkanske ture, nabavku još „fića“, ali i drugih „Zastavinih“ automobila. I ne sabira vreme, strpljenje i umeće potrebne da svaki od njih ponovo zablista.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво