Читај ми!

Kako jahanje postaje više od rekreacije

Konjički klub „Čegar" iz Niške Banje najstariji je u Srbiji. Nekada je bio i najuspešniji klub u bivšoj Jugoslaviji, sada se uglavnom bave obukom dece.

Konjički klub "Čegar" osnovan je 1860. godine kao „Moravsko kolo jahača Knez Mihajlo". U bivšoj Jugoslaviji klub je 7 puta bio državni prvak i najbolji u preponskom sportu.

Vladeta Veljović, direktor KK "Čegar" Niška Banja, podseća: "Ovaj klub je bio najbolji u svim kategorijama, kategorije dece, juniora, žena, osvajači Kupa i Srbije i Kupa Jugoslavije."

Sada se uglavnom bave sportsko-rekreativnim aktivnostima i obukom dece starije od tri godine.

Ljubica Mitić iz Niša kaže:"  Treniram oko sedam, osam meseci, kao mala sam jako dugo dolazila ovde. Sa oko tri, četiri godine sam krenula da dolazim i da jašem."

"Veza  konja i jahača je bitna. Da bi konj uopšte slušao vas, vi morate da slušate konja, ako želite da konj sluša vas," savet je Andree Živković iz Niša.

Klub ima više hiljada članova. Uz decu, srećni su i njihovi roditelji. 

Anđela Jovanović,majka, kaže da žive u blizini i da su svoju kćerku Janu dovodili u klub još dok je bila dvogodišnjakinja, zbog njene radoznalosti i ljubavi prema životinjama." Ali je ona ubrzo izrazila želju da proba jahanje, tako da sada ima četiri i po godine i unazad jaše sigurno dve godine," kaže Anđela.

Majka Sonja Živković priznaje da se plaši kada njena kćerka jaše, to joj deluje previše komplikovano i stresno. "Ali, kada vidim nju koliko je ona zadovoljna, tu sam da je podržim i da stojim pored nje," kaže ona.

Posebno mesto u radu kluba ima rekreativno terapijsko jahanje za osobe sa invaliditetom.

 Vladeta Veljović, direktor KK „Čegar" Niška Banja smatra da nema boljeg lekara od konja! Dodaje:" Sa konjem možeš sve da uradiš, sve, treba samo znati!"

Klub Čegar ima 25 konja i još toliko drugih životinja  koje mališani mogu upoznati u zabavnom parku i mini zoo vrtu.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво