Knjige i lične stvari Danila Bate Stojković u Vrnjačkoj Banji

U znak sećanja na velikana srpskog glumišta Danila Batu Stojkovića u Vrnjačkoj Banji je otvorena Memorijalna radna soba. Tako je javnosti postao dostupan najvredniji deo njegovih ličnih stvari. Spomen soba na Vrnjačkoj letnjoj pozornici simbolizuje veze legendarnog glumca i najpoznatije srpske banje.

Bio im je čest i rado viđen gost, uvek u avgustu, na Festivalu filmskog scenarija. Unosio je vedrinu i na veliko platno i na promenadu.

"Većina pamti Danila Batu Stojkovića po ulogama i po legendarnim replikama ali Vrnjačka Banja ga pamti kao odanog gosta. U Banji je glasila krilatica kada dođe Bata, došli su glumci, odnosno banja je puna glumaca", seća se Ivan Trifunović, direktor TO Vrnjačka Banja.

Velikan čija je pojava ispunjavalu Banju za Vrnjčanine je još živ. I još ga vide u sobi koja je puna njegovih knjiga i ličnih stvari.

"Tu je Batina pepeljara, njegove muštikle, lula i dosta Batinih priznanja, diploma. Ovde je Bata sedeo, to je bila njegova radna soba i tu je mogao da sedne samo neko koga on pusti", kaže Nikola Džamić iz Udruženja "Danilo Bata Stojković" u Vrnjačkoj Banji.

Tu je i jedno od dve stotine odela gospodina glumca, kako ga i danas zovu prijatelji iz Vrnjačke Banje. Bez obzira na zanimanje i političko opredeljenje, njima su vrata njegovog doma uvek bila otvorena.

"Ja sam se jednom prilikom zatekao kod njega u stanu, Olga mi pokazivala da ćutim, Bata spava a ja sam naravno tiho rekao, dobro Olga mogu ja da se vratim. A on je čuo i rekao: "Olga nek uđe taj zlikovac kod mene". Bata je, moram da vam priznam, bio zakleti demokrata. I onda kad smo bili u nekoj kafani on meni kaže Džamba gde je ovde ve-ce. Ja kažem - Bato, prva vrata levo. A on meni kaže - ma neću levo, majku ti, idem u rikverc, mora da bude desno", navodi Nikola Džamić iz Udruženja "Danilo Bata Stojković".

Radna soba još se pupunjava stvarima koje je Banja dobila od Batinih naslednika. Očekuje se da bude kompletirana do 16. marta kada se obeležava dve decenije od njegove smrti.

Memorijalana radna soba Danila Bate Stojkovića smeštena je na letnjoj pozornici, popularnom Vrnjačkom Amfiteatru koji od 2010. godine nosi ime legendarnog glumca. Povodom dvadeset godina od njegove smrti biće otvorena i prva letnja škola glume koju će voditi glumica Nada Blam.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара