Udvostručen broj korisnika prihvatilišta za beskućnike u Maloj Krsni kod Smedereva

Ledeni dan u Srbiji popunjava prihvatilišta za beskućnike. Tokom zimskih meseci ona pružaju utočište i topli predah. Epidemijski uslovi komplikuju organizaciju života, ali zaposleni i korisnici iskusno poštuju mere.

Kada padne sneg i temperatura ode u minus, osim onih koji nemaju gde da žive, u problemu su i stariji koji žive u udaljenim planinskim selima oko Vranja. Zato ove zime u Prihvatilištima za odrasle i starije u Maloj Krsni i Vranju boravi po tridesetoro ljudi.

"U Prihvatilištu o njima brinu stručni radnici zajedno sa saradnicima. Rad u prihvatilištu je pokriven 24 sata. Pored ishrane koju dobijaju imaju i zdravstvenu zaštitu i psihosocijalnu podršku stručnih radnika", kaže Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja u Vranju.

Zbog pandemije kovida 19 svaki korisnik prolazi posebnu proceduru, zbog koje kako tvrde u Prihvatilištu Crvenog krsta Smederevo za dve godine nije bilo zaraženih ni među zaposlenima ni među korisnicima, a svi kojima je zdravstveno stanje to dozvolilo su vakcinisani.

"Svaki korisnik dolazi na smeštaj u prihvatilište po rešenju nadležnog Centra za socijalni rad. Mora da bude urađen pi-si-ar test, da korisnik bude negativan. Posle toga se smešta u izolacionu jedinicu 14 dana pa se tek onda pridružuje ostalim korisnicima u prihvatilištu", objašnjava Radica Stanković, rukovodilac prihvatilišta Crvenog krsta Smederevo.

U Maloj Krsni ima još 10, a u Vranju pet mesta. U gradskoj upravi tvrde da su svi beskućnici u Vranju zbrinuti i da nisu na ulici.
"U Vranju nema beskućnike, u ovom trenutku nema nijednog. Imali smo sporadične slučajeve u prethodnom periodu, ali takva lica se odmah rešavaju i urgentno zbrinjavaju u prihvatilište za odrasla i stara lica. Tu reaguje i Centar za socijalni rad i policija ali i građani reaguju", navodit Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja u Vranju.

Oni koji ne mogu da budu smešteni, nadležni ih obilaze i nose im pomoć na kućnu adresu. A do pojedinih je moguće doći samo motornim sankama i specijalnim vozilima.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво