Značaj darodavstva za muzejsku ostavštinu u Šapcu

U šabačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba akvizicija, pokretnih kulturnih dobara, koja su u zbirke te ustanove stigla otkupom, poklonom ili terenskim istraživanjem.

Za pet godina na lokalitetu Šančina, u Desiću kod Šapca, arheolozi su otvorili 13 sondi. Praistorijsko utvrđenje imalo je palisadni rov, sa jamama od masivnih drvenih stubova.

 Momir Cerović, arheolog, objašnjava: "Ta drvena građa, taj preplet se omazuje a u funkciji utopljavanja, dakle, ono što mi danas radimo stiroporom, oni si u to vreme radili sa glinom. Taj lep je ,u stvari, ruševinski sloj, i naravno, pored toga, najčešće su tu fragmenti keramičkih posuda različitih tipova, od vrlo malih posudica do ogromnih pitosa, to su u stvari muzejske akvizicije koje stižu nakon arheoloških iskopavanja."

Šabački Narodni muzej čuva najveći broj slika i crteža Mare Lukić Jelesić koja je bila jedan od osnivača Oktobarskog likovnog salona. Među poklonima su i njeni lični predmeti.

 Jovana Stojanac, direktorka Narodnog muzeja u Šapcu, naglaša: "Realizacija ovakvih aktivnosti moguća je  upravo zbog razvijene svesti kod naših sugrađana o značaju i plemenitosti darodavstva. Odraz je odličnog odnosa koji naša ustanova neguje sa zajednicom. Iza nas je delo umetnika Stevana Čalića, u pitanju je suvi pastel iz 1926. godine, ova tehnika nije tako uobičajena u delima ovog umetnika, tako da samo veoma zadovoljni što smo uspeli otkupom da ovako jedno delo uvrstimo u naše zbirke."

Etnološka zbirka čuva više od 2500 eksponata. Samo prošle godine Narodnom muzeju je poklonjeno 28 predmeta koji svedoče o svakodnevnom životu stanovnika Mačve, Pocerine i Posavotamnave, od polovine 19. do kraja 20. veka.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво