Читај ми!

KUD „Abrašević” iz Kraljeva – 95 godina igre i pesme

Za 95 godina koliko postoji, kraljevački „Abrašević” je nekoliko puta obišao planetu. Čestitke za vredan jubilej zato su stigle iz svih krajeva sveta.

Abrašević je osnovan u Kraljevu 1926. godine i odškolovao 95 generacija. Danas u ansamblu igraju i po tri generacije iz jedne porodice. To je tradicija, to je nasleđe koje se čuva i podržava.

"Sva moja deca igraju u ‘Abraševiću’. Ima ih četvoro. Troje su ovde, jedna je tamo, upravo igra. Ja sam se pridružila, igram u rekreativcima", kaže Jelena Strelić.

"Prvo nas je deda doveo u ‘Abrašević’. On je oduvek voleo narodnu tradiciju, folklor i sve to. Onda su mama i tata nastavili", kaže Jovana Strelić.

Aktivni plesači igraju u prvom ansamblu uže od 25 godina. Za to vreme su osnovali i porodice, da bi danas igrali u istoj postavci sa svojom decom.

"Ovde igraju majke sa ćerkama. Kume sa kumama. Igraju bake sa unucima. Ja sam u ‘Abraševiću’ i tetka. I kuma. I strina. I sestra", kaže Dragana Gajić, umetnički rukovodilac KUD "Abrašević".

"Otac i majka su me upisali pre 12 godina i nastavila sam njihovu tradiciju. Oni su se ovde upoznali i to je naša neka tradicija – folklor", navodi Ema Lazić.

Momira Stojmirović je najstarija. Aktivno igra i peva 61 godinu: "Ja sam najstarija. Poštuju me, vole stvarno. Mislim ja meni je ovo druga porodica.

U prvom ansamblu igra 66 plesača. Sa sviračima ih ima stotinu. U društvu su još 8 plesačkih i 4 pevačke grupe koje vode stručni koreografi i diplomirani muzikolozi.

"Ovih 95 godina obeležilo je jako puno ljudi koji su prošli kroz Abrašević i koji su ostavili veliki trag. Veoma veliki broj putovanja po svim kontinentima. Sticali velika prijateljstva i dan danas održavamo ta prijateljstva", ponosan je Uroš Baltić, upravnik KUD "Abrašević".

Jubilej su obeležili sa dva koncerta. Koreografije su posebno odabrane za ovu priliku. Svečanom karakteru doprineli su prijatelji, saradnici i bivši članovi koji su poslali čestitke sa svih strana.

"Čestitam još jednom rođendan mom dragom Abraševiću i želim još mnogim generacijama da naprave prve korake tako značajne za našu kulturu. I one igračke i one sviračke", rekao je Vlada Panović, šef Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije.

Za jubilej se govori samo o lepim stvarima. Ipak, Abrašević još uvek nema svoje prostorije u Kraljevu. Za prostor gde se igra, uvežbava koreografija i čuva naše narodno nasleđe plaća se redovna mesečna kirija.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи