Udruženim snagama za zdravije, čistije i lepše jezero Ćelije

Tokom ove godine pet puta je organizovano čišćenje Ćelijskog jezera, a prethodnih dana pošumljen je deo Zlatarske plaže. Jezero, sa kojeg se pijaćom vodom snabdeva se oko 120.000 građana Kruševca i okoline, proglašeno je područjem posebne zaštite u Republici Srbiji.

Zdravije, čistije, lepše Ćelijsko jezero – moto je velike ekološke akcije koju su pokrenuli meštani sela Zlatari, ribolovci, izviđači kao i predstavnici Kruševca, Brusa i Prokuplja.

„Radi se o brestu i jasenovom drveću. Znači, sto sadnica je u pitanju. Za sada, biće i kasnije koliko bude potrebno. Sve što se mesna zajednica Zlatari obrati, koliko je u našoj mogućnosti, izaći ćemo u susret“, navodi Dejan Lazić, predsednik SO Prokuplje

„Značaj današnje akcije je veliki. Ima i simbolički značaj, gde šaljemo poruku o očuvanju životne sredine, a takođe oplemenjujemo ovaj prostor zelenilom. Jezero Ćelije predstavlja i veliki turistički potencijal za opštinu Brus“, napominje Nikola Zbiljić, opština Brus.

Tokom ove godine prikupljeno je 2.400 vreća komunalnog otpada. U akciju čišćenja Ćelijskog jezera uključeni su ronioci, kao i radnici kruševačkog Vodovoda koji su postavili dve zaštitne barijere, u Zlatarskom i Vasićkom basenu.

„Jedan od najvažnijih ciljeva grada Kruševca i javno komunalnog preduzeća 'Kruševac' je očuvanje životne sredine sa posebnim akcentom na jezero Ćelije“, kaže Saša Antić iz JKP Vodovod Kruševac.

„Ljudi su zvali, hoće da bude nova akcija. Tu je krenula i druga sa 30 i nešto ljudi. Ta peta akcija je imala 80 i nešto ljudi“, naglašava Milovan Čikarić iz Zlatara.

Obalu Ćelijskog jezera redovno čiste i radnici angažovani u okviru javnih radova Nacionalne službe za zapošljavanje u Kruševcu.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара