Zašto žrtve strahuju da prijave nasilje u porodici?

Prema podacima SOS ženskog centra iz Novog Sada, svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, najčešće od partnera. Sigurna ženska kuća u Novom Sadu, tokom 15 godina postojanja, pružila je pomoć i podršku žrtvama nasilja. Kroz njihov centar do sada je prošlo oko 11 hiljada žena i dece.

U poslednjoj deceniji, došlo je do pomaka u pravnoj zaštiti žrtve, ali strah i dalje sprečava veliki broj žena da uđu u sistem zaštite.

"Mi godišnje zbrinemo oko 110 korisnika, 50 žena i 60-oro dece. Veliki broj žena se obratio telefonom za podršku, kako bi saznali kakva su njihova prava, da li će ono što počinilac pretio, zastrašivao, da se ostvari, da li će počinilac uzeti decu, jer su to taktike koje počnilac koristi, i kaže žrtvi - neće ti niko pomoći, nema pomoći institucija za tebe, ja ću ti uzeti decu, ubiću te, ubiću one koje voliš, te pretnje, uvedu strah u kosti žrtvama", kaže Nada Padejski Šekerović iz Sigurne ženske kuće u Novom Sadu.

Predrasude i relativizacija nasilja u društvu i intitucijama, prisutne kao i ranije.

"Ključno je da promenimo paradigmu, da ne pitamo više žrtve nasilja zašto nije ranije otišla, nego da pitamo počinioca zašto nije prestao sa nasiljem", navodi Nada Padejski Šekerović.

Među udruženjima koja nude besplatnu pravnu i psihološku pomoć ženama koje trpe nasilje, je SOS Ženski centar. Ipak, retke se usuđuju da pravno gone nasilnika.

"Jako se boje da podnesu krivičnu prijavu, za njih je krivična prijava, odnosno tužba za nasilje, ozbiljna stvar, jer ne žele da on njih tako pamti ili da se kasnije sveti, ili se boje šta će da se desi kada izađe iz zatvora , ako bude osuđujuća presuda u tom smislu. Najviše ih interesuje pitanje starateljstva", kaže Ivana Perić iz SOS Ženskog centra u Novom Sadu.

Zbog lošeg materijalnog stanja, strahuju da će spor nad starateljstvom izgubiti, zbog čega proces osnaživanja traje dugo, a nasilje prijavljuje i sve više devojaka mlađih od 20 godina.

"Jedna je pokušala da ostavi partnera, on je u inostranstvu, pretio je da će objaviti njihove intimne fotografije na svim društvenim mrežama, poslati svim njenim prijateljima, porodici, što kada ste mladi, izrazito je bolno i sramno za identitet, i to je ona taktika kontrolom prinudom, prisiljavanjem, I to su te taktike manipulacije", objašnjava Ivana Perić iz SOS Ženskog centra Novi Sad.

Od novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici, do danas, sudovi u Srbiji izrekli su više od 23 hiljade hitnih mera za udaljavanje nasilnika iz porodične kuće ili zabrana kontakta sa žrtvom nasilja.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи