Na zimu u toplom domu

Tročlana porodica Živković u selu Kumarevu kod Leskovca živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka u veoma lošim uslovima. Zahvaljujući humanitarnoj organizaciji "Pokreni život" počela je kompletna rekonstrukcija kuće koja teško da bi izdržala još jednu zimu.

Pukotine na plafonu i zidovima, krov urušen. Prokišnjava i duva na sve strane u kući Živkovića. Nemaština nije jedina muka. Novica je posle povrede glave postao invalid. Bez pomoći ne može. Izdaju ga i vid i sluh. Narušenog zdravlja je i supruga Biljana. Sa 18.000 dinara koliko iznose socijalna pomoć i dečiji dodatak nemaju ni za osnovno.


"Da budemo i mi srećni,da se ne plašimo jer kuća nam radi, kuća je u ruševini,svuda puca,radi cela kuća,a mi ne možemo ništa sami" kaže Biljana Živković.
"Mnogo,mnogo znači,hvala vam od srca,od srca hvala što ste izašli u susret meni i mojoj porodici" zahvaljuje se glava porodice Novica.


I pod teretom teškog života Aleksandar u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi ređa petice, leti nadniči.Zahvaljujući njegovoj razrednoj Jasmini Nikolić saznalo se o problemima porodice Živković.


"Sad sam puno srećan. Baš sam puno srećan. Hvala joj puno i njima i svima koji su pomogli", ističe sin Aleksandar.


Topli dom biće najlepši poklon Aleksandru za sedamnaesti rođendan od ljudi koje je okupila Fondacija "Pokreni život". U obnovu i opremanje kuće biće uloženo 13 000 evra. Za majstore pune ruke posla u narednih mesec i po dana.


"Promenićemo stolariju, podove,sanitariju, nov nameštaj će stići. Znači napravićemo veoma dobre uslove za život"l kaže majstor Ilija Janković.


"Ove godine su četiri kuće "Pokreni život kuće"na jugu Srbije, preko 15 miliona dinara što je pet puta više nego prošle godine i to je ono što nam pokazuje da smo napravom putu" ističe Dušan Miljković, iz humanitarne organizacije "Pokreni život" Leskovac.


Za kratko vreme stekli su veliki broj prijatelja. Naredne godine nadaju se da će obradovati još osam porodica na jugu zemlje.

 

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара