Svest o toleranciji i ljudskim pravima

Koliko je Leskovac pristupačan grad za osobe sa invaliditetom, proveravali su leskovački srednjoškolci. Izložbu njihovih fotografija priredio je Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Pristupačnost čini život lakšim, lepšim i jednakim. Ali premostivi su spratovi i stepenice kojima se stiže do pojedinih ateljea u Školi za tekstil i dizajn i zahvaljujući razumevanju i pomoći drugara. Zato na fotografijama Predraga Ristića, budućeg grafičkog dizajnera nema škole već drugih važnih leskovačkih institucija.
„Krećem se pomoću kolica, ne mogu kad je nešto visoko, ne mogu na stepenice", Predrag Ristić, učenik 2. razreda Škole za tekstil i dizajn Leskovac.


Svojim fotografijama pokazuju zrelost i ozbiljnost sagledavanja problema osoba sa invaliditetom. Poštovanje različitosti ili jednake mogućnosti mogao bi biti naziv svake od ovih fotografija.
„Veoma mi je drago što smo uspeli kroz jedan od mnogobrojnih načina da proširimo svest i znanje o osobama sa invaliditetom", ističe Anastasija Đokić, koja je osvojila prvu nagradu.
„Ja sam dosta svestan ovog problema i zato sam i hteo da se prijavim na konkurs i da učestvujem u njemu", dodaje Darko Ivanković, koji je osvojio drugu nagradu.
A da se svest o toleranciji i ljudskim pravima nosi iz kuće potvrdjuje jedanaestogodišnja Emilija Stojanović, najmladja učesnica konkursa i jedina učenica osnovne škole.
"Uradila sam tri fotografije, jedna od njih je dobila posebnu nagradu, ova što je iza mene.Zainteresovala sam se tako što moja mama radi u Medicinskoj školi pa mi je ona rekla za ovaj konkurs" naglašava Emilija Stojanovič, učenica 5. razreda OŠ „Kosta Stamenković" Leskovac.
Problemom pristupačnosti Leskovac je počeo da se bavi pre 20 godina. Uklanjanje barijera, pristupne rampe, personalni asistenti, lični pratilac deteta. Ima još prostora za pristupačnije životno okruženje.
„Pristup uslugama socijalne zaštite, pristup komunikacijama, informacijama i svim ostalim segmentima društva koje su jednostavno nevidljive, a postoje" kaže Svetislav Marjanović, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Leskovac.

Izložba fotografija „Leskovac, pristupačan grad" Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava nije namenjena samo osobama sa invaliditetom kojih je u gradu oko 8000 . Naprotiv.

 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво