Читај ми!

Vlasina - Prikaz dela obuke timova za spasavanje i rad na vodi

Pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica, po unapred utvrđenom planu, redovno tokom godine organizuju obuke i vežbe, u svim vremenskim uslovima.

Uoči Dana Sektora za vanredne situacije prikazali su na Vlasinskom jezeru, deo obuke timova za spasavanje i rad na vodi.
 Spremni su za sve situacije, pa i za prevrtanje čamca. To je jedna od tehnika koju uvežbavaju, uz upravljanje plovilom i spasavanje utopljenika.

„Jedna vrlo specifična tehnika, vraćanje plovila u početni položaj, iz razloga što se u bujičnim poplavama često dešava da može ta snaga vode da preokrene čamac spasilaca, a onda oni moraju da znaju da se vrate u početni položaj, što je preteško, a veoma bitno, da bi mogli da nastave i svoju akciju, a i da bi mogli da budu bezbedniji", objašnjava Vedran Tašković, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Vranju.

Pripadnik tima za spasavanje i rad na vodi mora da bude odličan plivač, fizički spreman, efikasan uz kompletnu opremu.

„Opremljenost je na visokom nivou, naravno, od poplava 2014. godine gde smo imali velikih problema. Država je uložila mnogo novca i danas su naši spasioci opremljeni opremom vrhunskog kvaliteta", kaže Aleksandar Radosavljević, zamenik načelnika Odeljenja za vatrogasno-spasilačke jedinice Srbije.

Pre dve godine završen je IPA projekat prekogranične saradnje, a uvežbavanje i saradnja spasilaca iz Srbije i Bugarske se nastavlja.

„Mi kao bataljon u Leskovcu imamo 12 pripadnika koji su prošli sa današnjim danom kompletnu obuku za spašavanje na vodi, njihova obuka se prvenstveno odnosila na učenje tehnike samospašavanja i spašavanja", kaže Nenad Simić, komandant vatrogasno spasilačkog bataljona u Leskovcu.
Vežbaju na mirnim i bujičnim vodama, u urbanim i seoskim sredinama, u svim vremenskim uslovima. Poplave su , uz požare, najveći rizik ugrožavanja stanovništva, prikazali su i gašenje požara u zgradi, evakuaciju i transport.

 

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво