Umetnička dela oslikana ljubavlju i sećanjem

Uspešna studentkinja treće godine Visoke poslovne škole za ekonomiju i preduzetništvo u Beogradu, tri puta zaredom državna prvakinja u samostalnom kretanju sa belim štapom – Jasna Plašić – nedavno se predstavila i kao umetnica.

Drvene boje, sećanja, nebo, sunce i slike kroz koje provejava optimizam, Jasnu Plašić vraćaju u rano detinjstvo. Dvadesetogodišnja studentkinja koja je pre 14 godina izgubila vid – slike i mozaike oslikane ljubavlju i sećanjima predstavila je na izložbi u Kraljevu.

"Najčešći motivi su cveće, drveće, ptice, priroda, i to najčešće slikam iz sećanja – iz perioda kada sam videla bolje", kaže Jasna Plašić iz Studenice.

Svoja sećanja slika bojama, pri čemu dominiraju one svetlije, posebno žuta i crvena, koje su joj omiljene. Perlice i druge ukrase koristi za izradu mozaika.

"Za to mi je potrebno oko mesec dana dana, za slike mesec ili mesec i po. Prioritet mi je da završim master, posle bih volela da se zaposlim, ali bih volela da se bavim slikanjem kao hobijem", dodaje Jasna.

Jasna je bila uporna da stekne obrazovanje. Danas studentkinja, kako sama kaže, sve je uspela zahvaljujući velikoj podršci porodice.

"Ona je pokazivala veliki optimizam, želju i volju, mi smo to videli, prepoznali u njoj i podržali je i dan-danas je podržavamo", kaže Jasnina mama Gora.

U Udruženju slepih i slabovidih u Kraljevu ponosni su na Jasninu upornost, i pomeranje granica.

"Jasnin primer je dobar podsticaj za ostale članove da se izražavaju umetnički i da budu vidljivi u društvu", ističe Ranko Vuković, predsednik Udruženja slepih i slabovidih u Kraljevu.

Izložba radova Jasne Plašić biće otvorena u Udruženju slepih i slabovidih u Kraljevu do kraja septembra.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво