Slovaci u Padini više od dva veka

Selo Padina u opštini Kovačica osobeno je po tome što više od 90 odsto stanovništva čine Slovaci. Oni su se ovde doselili pre 215 godina, a ovaj jubilej obeležen je svečanom akademijom u Domu kulture.

U istorijskim izvorima je zabeleženo da je na mestu današnje Padine u 18. veku postojalo naselje nastanjeno Srbima, koji su se zbog nepovoljnih uslova za život odselili. Pre više od dva veka stiglo je naređenje iz Habsburške monarhije da se tu ojača vojna granica prema Osmanskoj carevini. Tada se doselilo prvih osamdeset slovačkih porodica.

"Došlo je naređenje 11. septembra 1804. godine da se izgradi mesto, i tako su 1806. došli Slovaci u Padinu, to je prvi talas, a 1808. je bio drugi talas", objašnjava profesor istorije Miroslav Jurica.

Padina danas ima oko pet hiljada stanovnika. Poslednjih godina postojao je problem masovnog iseljavanja mladih.

"Ali ove godine se smanjio taj broj i niko od osmaka, koji su završili osnovnu školu, nije otišao, svi su ostali u Srbiji", kaže Janko Kolarik, predsednik MZ Padina.

Slovaci u Padini neguju svoj jezik – u osnovnoj školi nastava se održava samo na slovačkom – svoju religiju, kulturu i običaje. Aktivno je udruženje žena, umetnici se bave pretežno naivnim slikarstvom, postoje kulturno-umetnička društva, crkveni hor.

"Treba da smo ponosni što smo Slovaci i što živimo u Srbiji, koja je naša jedina država i koja nam je omogućila da pričamo svoj maternji jezik, da se na njemu obrazujemo i negujemo svoju kulturu i tradiciju", ističe Ljibuška Lakatoš, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

Meštani Padine često organizuju kulturne manifestacije, a muzejske postavke pomažu posetiocima da se upoznaju sa njihovom istorijom i stvaralaštvom.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво