Dušan Rakić iz Temerina, redak intarzista

Dušan Rakić iz Temerina, intarzijom se bavi od detinjstva, a slike nastale u njegovoj zanatskoj radionici, nagrađivane su na prestižnim međunarodnim konukursima. Jedinstvenim zanatskim postupkom, želi da predstavi bogato kulturno-istorijsko nasleđe svog naroda, ali i da sačuva tradiciju starih zanata, kojih je sve manje.

Ovogodišnjim radom "Seoba Srba", Dušan je osvojio nagradu na američkom konkursu namenjenom majstorima furnira. Iako prvi Evropljanin među laureatima, a ovo mu je treće takvo priznanje, više od nagrade, raduje ga susret sa drvetom i novo nadahnuće.

 

"Prvenstvena misija jeste istaći tu neverovatnu raskošnu lepotu drveta, koja se krije u njegovom stablu ili njegovom korenu, i stvarati motive na taj način, bez ikakve intervencije, bez bojenja, već naprosto prirodno drvo, kaže intarzista Dušan Rakić. 

Takva lepota zastupa vrednost drveta u uslovima opšte devastacije šumskog fonda, zato je intarzija Dušanov način da je istakne, i ujedno, održi tradiciju starih zanata i ručnog rada.

"Moja zanatska radionica je jedina u zemlji i regionu, koja se bavi manuelnom, odnosno ručnom intarzijom, a na prste mogu nabrojati u zemlji, od Knjaževca, do Subotice, ljude koji se bave tim zanatom", dodaje Dušan.

Do sada je uradio na stotine portreta srpskih velikana i ovekovečio mnoge važne trenutke naše istorije, a za dela poput ovog, osim dara, potrebne su, kaže, monaška posvećenost i godine rada.

"Motiv koji je naprosto nagrađen na tom američkom konkursu - seoba Srba, prema slici Paje Jovanovića. Taj motiv sam radio dve godine, ali taj motiv je bilo potrebno izraditi od nekakvih 6900 skalpelom isečenih detalja, sa 80-ak vrsta furnira koje je trebalo uklopiti u taj motiv", objašnjava Dušan.

Arhaična veština vodila ga je put Omana, Uzbekistana i Kirgistana, gde se susreo sa drugačijom ornamentikom i motivima, ali se uvek vraćao u Temerin, svojoj radionici i novom parčetu furnira, jer kako kaže, jedino ovde ga nova ideja pronađe sama.

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи