Читај ми!

Čišćenje 500 divljih deponija u Srbiji

Prema procenama, u Srbiji ima oko 3500 smetlišta i divljih deponija. Tokom septembra biće očišćeno 500 divljih deponija u 43 grada i opštine. To je jedna od najvećih akcija čišćenja, koju sufinansira ministarstvo za zaštitu životne sredine. Kakva je situacija u Pirotu i Vranju.

U Pirotu je registrovano 19 divljih deponija, na kojima se uglavnom baca kabasti otpad. Ukoliko nesavesne građane, inspekcija ne zatekne na licu mesta, nemoguće ih je kazniti.

 

"Mi imamo veći broj deponija na obodu grada i imamo specifikaciju potrebnih sredstava. Mi smo ove godine konkurisali kod resoronog ministarstva zaštite životne sredine za sredstva, na žalost nismo dobili sredstva", kaže Bojan Pešić, iz gradske uprave Pirot.

Iznad Pirota ima zvanična lokacija na kojoj je dozvoljeno odlaganje čvrstog otpada. Međutim, ne retko, slični prizori, mogu se videti u samom gradu i to pored kontejnera.

U okolini Valjeva, od 14 crnih ekoloških tačaka, planirano je da se ukloni 7 divljih deponija.

"Prolaze ljudi, teraju pune prikolice, a ko je to, ja ne znam."

"Kauči, ležajevi, televizori, nema šta nema..."

"Što bih ja išao, da upalim kola i da uzmem onu prikolicu i da bacam gore u tuđu šumu, tuđi kapital. Treba da se uzme motka, al koga da nađeš, oni dođu naveče, mrak kad uhvati", kažu neki od anketiranih.

Za razliku od Pirota, Valjevo je dobilo sredstva od resornog ministarstva.

"Uklanjanjem tih deponija, uklonićemo oko 320 tona smeća, koje se prostire na oko 225 metara kvadratnih. Vrednost ugovora koji smo potpisali sa ministarstvom za taj projekat iznosi milion i 165 hiljada dinara", navodi Nemanja Petrović, zamenik gradonačelnik Valjeva.

Decenijama se neodgovorno bacanje otpada, podvodilo pod naše naravi. Iskustva nekih evropskih zemalja, kazuju da se čišćenje savesti, najbolje obavi udarcem po novčaniku. Posle plaćene kazne, svako će dobro razmisliti, gde će i kako bacati đubre.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво