Ko je čuvar vlaške tradicije u selu Kobišnica

Lean Lazić,koji dve decenije živi u švajcarskoj, kolekcionar je narodne nošnje i čuva običaje iz Kobišnice, vlaškog sela u blizini Negotina. U rodni kraj dolazi svake godine, uskoro će štampati i monografiju od prikupljenog materijala.

Slava u vlaškom selu Kobišnica. Na trenutak smo ušli u epohu, koju su oživeli kostimi i enterijer.

Svojevrsnu etnološku zbirku Lean je nasledio, sada komade nošnje i kupuje. Dobar deo prostora u kući pretvorio je u muzejsku postavku.

U kolekciji je i jedna od najstarijih belina, reč je beloj  pamučnoj haljini koja je deo nošnje. Stara je oko 120 godina.
" To je jako bitna stavka u našim životima da znamo odakle potičemo," ističe Lean, " moja supruga se isto bavi folklorom, nije je bilo teško ubediti da i ona to zavoli. Ona isto voli nošnju. Iz Šumadije je i ima nošnju svoje bake koju je nasledila, kao što sam ja nasledio moju nošnju od mojih predaka. Deca rastu sa tim,  vidim da vole i da se raspituju." 

Stariji, poput Ilije Furtunovića iz sela Bukovče,   sećaju se  autentične atmosfere sa slave.
" Deca su se posebno radovala tim slavama, na kraju cela se familija radovala To je bio momenat kad su se ljudi posećivali, nekad su se i mirili."


Sinovi Matija i Luka rođeni su u Švajcarskoj. Zahvaljujući roditeljima znaju i srpski i vlaški jezik, a što je najvažnije znaju i gde su im koreni.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво