Loznica, Krupanj i Crna Trava poneli titulu "Šampioni preduzetništva za 2020. godinu"

Kao najuspešniji promoteri pokretanja novih biznisa i korišćenja nacionalnih i lokalnih podsticajnih mera Loznica, Krupanj i Crna proglašeni su za najbolje u prošloj godini. Takmičenje "Šampioni preduzetništva" pokrenuto je na inicijativu NALED-a, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije.

Zbog epidemije 2020. godina za mnoge preduzetnike bila je godina krize, otpuštanja radnika i gašenja preduzeća. Jedna od firmi koja je uz podršku podsticajnih mera države i lokalne samouprave uspela da opstane i zadrži svih deset radnika jeste i lozničko preduzeće za proizvodnju kartonske ambalaže.

"Svi ti podsticaji koje su nam država i grad davali su nam pomogli da prevaziđemo trenutno krizu oko kovida i praktično su nam omogućili da nastavimo da poslujemo u normalnim okolnostima. Zahvaljujući svim tim podsticajima smo mogli da servisiramo plate na vreme i sve ostale obaveze koje su proizilazile iz tekućeg poslovanja", kaže Predrag Cvetinović, vlasnik firme "Pakom".

U kategoriji velikih lokalnih samouprava nagrada Šampion preduzetništva pripala je Loznici, koja je između ostalog, tokom prošle godine oslobodila privredne subjekte zakupa poslovnog prostora u vlasništvu grada, obaveze plaćanja komunalnih usluga i grejanja za sve korisnike gradske toplane.

"Mi imamo povećanje za 131 preuzetničku radnju u 2020. godini, kada su u pitanju privredna društva tu imamo takođe povećanje za 16 novih privrednih društava", ističe Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Takmičenje u organizaciji NALED-a pokrenuto je kao stimulativna mera nacionalnog programa za subijanje sive ekonomije. Opštine su bile podeljen u tri kategorije prema broju stanovnika.

"Gledali smo koliko ima novoosnovanih preduzeća u različitim formama i privrednih društava i preduzetničkih radnji i koliko je korisnika mere koju sam pomenula iz nacionalnog programa za subzijanje sive ekonomije, mere poreskog osbođenja počentika u poslovanju, to je mera za koju smo se zdušno zalagali država ju je prihvatila i odlučila da sve one koji žele da se upuste u preduzetničke vode u prvoj godini oslobodi plaćanja poreza i doprinosa" naglašava Violeta Jovanović, izvršna direktorka u NALED-u.

Uz Loznicu, priznanje NALED -a dobila je i Opština Krupanj koja je svojim lokalnim akcionom planom zapošljavanja za početnike u poslovanju predvideo bespovratna sredstva, i Crna Trava u kojoj je tokom 2020. osnovano 78 privrednih subjekata, pretežno u sektorima građevine i usluga.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи