Kiša u poslednji čas za kukuruz

Kiša i zahlađenje, pogoduju gotovo svim poljoprivrednim kulturama. U šabačkom kraju žetva je završena, a obilne padavine najviše znače prolećnim usevima koji su zbog suše bili ugoreženi.

U polje se može samo u čizmama. U prethodnih nekoliko dana u šabačkim selima palo je od 35 do čak 100 litara kiše po kvadratnom metru. Za kukuruz, najzastupljniju ratarsku kulturu, kiša je pala u poslednji čas. Rod te žitarice neće biti rekordan, ali ni desetkovan, kako se očekivalo zbog velike suše.

"Osvežila je sve useve, s tim što će verovatno dosta kukuruza to osetiti, jer u momentu oprašivanja nismo imali kišu, kad je trebalo. Soja isto je donje spratove izbacivala cvet, nije bilo kiše, suncokert i on, mada će se popraviti dosta stanje, kako je bilo, nadamo se da će dobiti još kasnije padavina, za sada je to malo i preteralo", kaže Svetislav Živanović, poljoprivrednik iz Tabanovića.

"Neravnomerno nicanje, uticaj hladnoće na prve fenofaze kukurza su ostavile traga, jedan procenat, da li je to 10 procenata ili više, nema mu povratka, ali na ostali površinama možemo očekivati ispod rekordnih prinosa, ali za uslove kakvi su bili sasvim zadovoljavajući da ćemo moći da se hvalimo prinosom", objašnjava Jovan Sušić iz Poljoprivredne stručne službe.

Prema rečima agronoma, za neke poljoprivredne kulture, kiša je zakasnila. Očekuju mali prinos soje.

"Sve kulture poput suncokreta i soje su imale mali problem, ekstremne visoke temperature u oprašivanju, što ćemo videti u narednom periodu, koliko je na glavi oprašeno suncokreta, koliko će biti šturih zrna. Isto to se odnosi i na soju. Soja je u velikim ekstremima abortirala cvetove, pretpostavljamo, nismo još uradili pregled svega toga, da je jako mali prinos", dodaje Sušić.

Ni jedno navodnjavanje ne može nadomestiti kišu, ističu stručnjaci. Zahlađenje i padavine pogoduju i voću, posebno onom koje uskoro treba da se bere.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи