Читај ми!

Koliko je potrebno šumama da se oporave od požara

Svake godine u požaru izgori u proseku 1.500 hektara šumske građe. Strada i čitav biljni i životinjski svet, a ekosistem i mikroklima se ozbiljno dovede u pitanje, upozoravaju stručnjaci “Srbijašuma”.

Dramatična slika požarišta iz vazduha. Oko 700 hektara crnih površina je samo u okolini Kraljeva, tokom jedne decenije. Ovo zgarište životinja zabeležili smo 2011. godine na brdu Ćava, na opožarenim padinama Goča Život se ovde  još nije potpuno vratio. 


"Podzemni požari kad su u pitanju, tu srece nema  bar sto i nesto godina, jer da se obnovi podzemlje sa bakterijama,algama, hifama, mikromacetama, to treba goidina i godina" kaže Miroslav Pavlović, ekolog.
Radnici "Srbija šuma"  zasadili su i u okolini Studenice i Gokčanice hiljade novih   zasada. iz više navrata. Po hektaru  to  košta oko 2.000 evra. Isečena građa pokrila je  samo troškove seče izgorelih stabala
"Teško da to može iz prvog puta jer požar sagoreva koimpletan svet tog biljnog, ovaj biljaka, procenat, i nadzemnog dela, stvar i dosta pepela, i to nije hranljivo za biljke koje treba tu doneti i zasaditi" ističe Rade Vranić iz "Srbijašuma".
Meštani Ćave iznad Kraljeva još pamte slike ugljenisane šume iznad kuća. Tvrde i da im je  požar promenio i klimuU 90 posto slučajeva glavni krivac za patnju i stradanje prirode,je čovek. Zakon  predvidja kaznu i do tri miliona dinara ali, bar u Kraljevu, do sada ni jedna nije naplaćena,    

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво