Читај ми!

Zašto je varošica u Pomoravlju leti najvrelija

Ćuprija je od početka leta konstantno jedan od najtoplijih gradova u zemlji. Kako visoke temperature podnose Ćupričani proveravala je naša ekipa.

Na samom ulazu u Ćupriju, čim pređete Moravski most dočekaće vas impozantan mural Dragoslava Mihailovića. Desetak metara odatle u moravskom parku iako je veliki hlad od drveća ali i svežina od vode, tek poneki prolaznik.

Specifičan geografski položaj i nemogućnost da svež vazduh zbog brda u okolini dođe do grada, krivci su za visoke temperature. Istočni i jugoistočni vetrovi koji leti redovno duvaju praktično stavljaju poklopac na grad tako da vreli vazduh ne može da se izvuče.

U nabavku i na posao ipak se mora. Većina u kupovinu ide ranije ujutru a zbog visokih temperatura koriguje se i jelovnik.

"Isključivo voće i povrće ništa drugo, doduše ima i piletine, neka laganija hrana, i tako prolazimo", kaže jedan Ćupričanin.

U rasadniku "Norka" poznatog srpskog uzgajivača kaktusa, uprkos visokim temperaturama, na otvorenom je prijatno jer ima dosta zelenila. Temperatura u stakleniku dostiže i 60 stepeni.

"Ima kapitalnih primeraka, ima primeraka starih 44 godine – sad su u cvetu, nije zabeleženo da u kulturi cvetaju pre 27. godine", kaže Novica Janjić.

Najviša temperatura u Ćupriji izmerena je 2007. godine kada je živa u termometru prešla 44. podeljak. Temperatura je sada znatno niža, ali ipak svi željno iščekuju najavljeno zahlađenje i moguću kišu.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи