Читај ми!

Požari u Zlatiborskom okrugu, nepristupačan teren otežava posao vatrogascima

Dva požara na teritoriji Zlatiborskog okruga – na Crnom vrhu iznad Priboja i kod novovaroškog sela Rutoši za sada ne ugrožavaju objekte i lokalno stanovništvo, ali su veliki problem za vatrogasce, jer se šire i nepristupačnim terenom. Danima već gore i šume na Velikom Stocu i Gostilju u Republici Srpskoj, na samoj granici Nacionalnog parka Tara, pa se i tu danonoćno dežura.

U donjem delu kanjona Uvac, na području Crnog vrha u pribojskoj i Rutoša u novovaroškoj opštini gori oko 100 hektara šume i niskog rastinja.

Požar je izbio na dva mesta u nepristupačnom delu kanjona, gde je gašenje nemoguće, a povremeni, jak vetar ga širi.

Vatrogasci iz Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Užica i Novog Pazara i tokom noći i jutros zaustavljaju vatru da ne pređe na drugu stranu, gde se nalaze naselja, koja za sada nisu ugrožena.

Dim od požara stiže i do Zlatibora, a lokalizovan je još jedan požar u Rutošima, juče izazvan verovatno ljudskim nemarom.

Sa požarima na Velikom Stocu i na Gostilju, iznad Višegrada, vatrogasci se bore danima, čuvajući rubne delove, kako se vatra ne bi širila, jer su i ove šume na besputnom, nepristupačnom terenu, pa su u gašenju angažovani i pripadnici helikopterskog servisa Republike Srpske.

Obronci planine Stolac i Gostilj, nadomak su granice sa Srbijom i Nacionalnim parkom Tara, čije su službe u potpunoj pripravnosti.

"Ono što možemo da uradimo je da posmatramo ponašanje požara, ukoliko budemo imali neki neželjeni vetar, možemo imati i neželjeni scenario. Naravno, mi smo spremni na to, imamo dosta iskustva sa požarom 2012. u Zaovinama i u komunikaciji smo sa kolegama iz Republike Srpske i, naravno, sa našim Sektorom za vanredne situacije", kaže Marko Tomić iz NP "Tara".

Požar je zahvatio najveće prirodno stanište Pančićeve omorike u svetu, koje se ovde prostire na nekoliko stotina hektara, i kako kažu u Nacionalnom parku Tara, svako uništeno stablo ove biljne vrste i inače ugrožene klimatskim promenama, ogroman je gubitak.

Za utehu je što, za sada, na ovom području nema krunskih požara, gore nisko rastinje i humus, ali u Gostilju, problem pravi podzemni požar, koji si širi korenjem četinara.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво