Читај ми!

Mladi virtuozi u čast velikog Carevca

Takmičenjem mladih violinista sinoć su u Velikom Gradištu završeni 27. Carevčevi dani. Ovaj festival posvećen je violini i očuvanju izvorne narodne muzike u duhu velikog violiniste Vlastimira Pavlovića Carevca.

Prva violina 27. Carevčevih dana je Uroš Grčak iz Beograda. Ovaj dvadesetšestogodišnji master violine iz Beograda dobio je i najduži aplauz za svoje izvođenje a samim tim i nagradu publike.

"Uživam u narodnoj muzici generalno, pogotovo u toj staroj izvornoj narodnoj muzici, kao što su, recimo, kola od Carevca ili pesme od Carevca. Taj stil mi nije blizak na žalost, zbog tih klasičnih studija, međutim, trudim se svaki dan da što bliže priđem tom nekom načinu sviranja koji je potreban u ovoj vrsti muzike", kaže Uroš Grčak, pobednik Carevčevih dana 2021.

Zbog epidemije korone prošle godine nije održano takmičenje violinista. Ovog leta na keju pored Dunava, koji nosi Carevčevo ime, nastupilo je njih trinaestoro.

"Ove godine, za razliku od ranijih godina, imamo skoro sve takmičare koji se po prvi put pojavljuju na Carevčevim danima, što je jako dobro, jer da imamo opet one iste to znači da je mali broj violinista koji su zainteresovani za negovanje narodne muzike. Ovako jedna nova generacija stasava, koja će bogami za godinu, dve, možda i tri, biti vrhunska generacija mladih violinista koji neguju muziku u duhu Carevca", navodi dr Mirjana Drobac umetnički direktor Carevčevih dana.

Carevčevi dani posvećeni su velikom violinisti i i kompozitoru Vlastimiru Pavloviću Carevcu rođenom u istoimenom selu kod Velikog Gradišta. O velikom Caru, autoru "Svilenog konca" i "Žikinog kola", govorio je i dugogodišnji upravnik Narodnog orkestra RTS-a Ljubiša Pavković, predsednik žirija Carevčevih dana: "Slušajući njegovu muziku, slušajući njegovo fraziranje, njegovo insistiranje na stilu, njegovo insistiranje na dikciji, na jednoj uzvišenoj narodnoj muzici, shvatio sam da je reč o izuzetnom čoveku."

Carevčevi dani su svakako najpoznatija turistička i kulturna manifestacija u Velikom Gradištu. Ali, posetioce Srebrnog jezera ovog leta očekuju i drugi događaji.

"Iduće nedelje su Alaske večeri, pa onda imamo Ramske sutone, Pasuljijadu, Gitarijadu, međunarodni filmski festival posvećen ekološkom i turističkom filmu, tako da svi koji dođu u Veliko Gradište mogu da nađu sebe", najavljuje Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Carevčevi dani lagano se približavaju velikom jubileju, tridesetogodišnjici postojanja. Tokom prethodnih decenija na Carevčevom keju iznikli su mnogi virtuozi violine.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво