Rehabilitacija Kuršumlijske banje

I ovog leta Prolom i Lukovska banja su prepune gostiju, dok se Kuršumlijska , nakon privatizacije, preuređuje i sprema za goste koje bi trebalo da dočeka naredne sezone. Proveravali smo kako teku radovi na obnovi jedne od najpopularnijih banja na prostorima bivše Jugoslavije, koja ne radi već 15 godina.

U Kuršumlijskoj banji ove godine užurbano se radi na adaptaciji  nekadašnjeg hotela "Žubor" i banjskog kompleksa, koji je kupila AD  "Planinka."

"Urađeno je mnogo. Podignuti su jedan sprat i kongresna sala na  površini od 16 hiljada kvadrata sa kompletnom medicinom. Glavni radovi su završeni," kaže Miloš Čarapić,izvođač radova.
Miloš Veljović, arhitekta,nagoveštava: "U narednoj fazi očekujemo uređenje terena oko hotela. Kako je  Kuršumlijska banja okružena brdima i zelenilom, spoljašnje uređenje će
se svesti na parkovsko, gde će dominirati zelenilo i uređenje pešačke  Staze."

Od kada banja ne radi, mnogi su otišli u potrazi za poslom. Njenim oživljavanjem, vratiće se i život u ovaj kraj.

Radovan Raičević, generalni direktor  AD "Planinka" Kuršumlija, kaže da predstoji još jedan vrlo težak posao: "A to je da kvalifIikujemo radnu snagu, da ih naučimo da rade poslove koji su potrebni Kuršumlijskoj banji, da krenemo spremni u dalji rad. Očekujemo upošljavanje više od sto  sto mladih ljudi.Dakle,  učinićemo mnogo da i meštani ovog kraja imaju svoje interese da ovde borave, da  ovde rade i stvaraju."

Glavna privredna grana Kuršumlije je turizam. Dve obližnje,  Lukovska i Prolom, već  godinama su omiljena destinacija domćih i  starnih gostiju.
Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija, vidi banju na tom putu i kaže : "Kuršumlijska banja je u pripremi, od sledeće sezone će da popuni kapacitete. Očekuje se oko 300 hiljada noćenja, što banjskih, što u privatnom smeštaju."

Sledeće sezone i termalne vode Kuršumlijske banje, posle 15 godina, više neće nekontrolisano oticati u reku Banjsku. Korist od toga će imati  i država i vlasnik i gosti.Tada će biti obeležen jubilej dve hiljade godina od izgradnje prvih
termi, u čijim su lekovitim vodama uživali još stari Rimljani.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се