Читај ми!

Na toplotni talas imuni samo pridošli iz Afrike, a reč je o životinjama

Tropske temperature su i danas, u Srbiji je na snazi crveni meteoalarm. Lekari preporučuju laganu ishranu , što više tečnosti i izbegavanje najtoplijeg dela dana.

Da izbegnu vrućine i sačuvaju voće i povrće prodavci na pijacu dolaze u ranim jutarnjim satima. Tokom dana sklanjaju se u hladovinu, a proizvode  prskaju hladnom vodom. Kažu i da ne iznose mnogo robe na tezge, da se ne bi uvenula. Saglasni su da im je najteže od 13 do 17 časova popodne.

Visoke temperature najteže podnose hronični pacijenti, ali i zdravim  sobama je teško na suncu. Obim posla u Zavodu za urgentnu medicinu u Nišu povećan je za 50 odsto u odnosu na prethodni period.

Maja Knežević, lekar u Zavodu za urgentnu medicinu u Nišu, savetuje: " Potrebna je neka  lagana ishrana, da se izbegne boravak na suncu od 10 do 17 časova, da se uzima što više tečnosti, znači rehidracija."

Toplotu teško podnose i životinje u zološkom vrtu u Jagodini, osim afričkih žirafa i lavova čije su prirodno stanište savane i  polupustinje.


"Ovde kod nas je najteže medvedima, navikli su na hladovinu, mada mi  imamo dobre prostore, dosta drveća i područja gde oni mogu da se sklone, ali generalno njima najviše pažnje posvećujemo što se tuširanja tiče," kaže Ivana Ristić Ilić, direktorka Zoo vrta u Jagodini.

Spas od sunca i toplote oni koji su u mogućnosti traže uglavnom na  bazenima. U Vranju i okolini ih ima tri.

Meteorolozi najavljuju osveženje, već za par dana, od vikenda, očekuju  nas padavine i nešto prijatnije temperature.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи