Читај ми!

U pečalbu zbog sezonskog posla

Za sezonske poslove uvek postoji potreba proizvođača da angažuju radnike, ali je u Srbiji sve teže doći do onih koji bi radili takve poslove. Zbog toga, se sve više razmišlja o uvozu radnika čak i iz drugih zemalja, a odgovorni proizvođači se trude da kvalitetnim uslovima i odnosom zadrže dobre sezonce.

Sa juga na zapad Srbije za poslom i ove sezone mnogi su došli u berbu malina. Uprkos tropskoj vrelini mora se zaraditi kako bi se do naredne sezone prezimilo.

„Mi smo familijarno ovde, ja i četvoro dece i suprug, beremo familijarno, beremo dobro. Zadovoljni smo, dobar gazda. Imamo dobar smeštaj, hranu, kupatilo, sve što je potrebno za radnike", kaže Snežana Demirović iz Vladičinog Hana.

„Radio sam 25. godina u Italiji. Znači korona nas ubila i nismo mogli nigde da idemo. Ovo je druga godina kako radimo, upoznali smo se sa Dobrivojem i lepo nam je. Dobra je hrana, hranu imamo dobru, smeštaj imamo dobar, imamo i odmor, imamo i piće, imamo i slatkiše, imamo sve", ističe Boško Asanović iz Vladičinog Hana.

„A imamo i podršku od gazde, on pošalje nama novac kući, za našu decu, za našu porodicu, takođe se brine i o njima i o nama. Takoreći kao da smo porodica svi. Ovde smo familijarni bez svađe, bez problema, super je posao, imamo pauzu", naglašava Ljiljana Asanović iz Vladičinog Hana.

Kažu da je u Italiji satnica bila deset evra, ali se lepo zaradi i u Prilikama, gde su kod Dobrivoja Radovića, pored dobrih uslova, pronašli i prisniji odnos. 

„Najbitnije je znači da dođu sa dobrom voljom da beru i da neke osnovne stvari ponesu, koje trebaju za svoje presvlačenje. Higijenu sve komplet dobijaju. Investicija jeste povelika za sve kad bi to izgradili, ali se isplati, jer je dugoročna, nije jednokratna", dodaje Dobrivoje Radović iz Prilika.

Miro Rajković angažovao je Albance, planira i Mongole, jer je uprkos uslovima koje obezbeđuje, domaćih berača sve manje.

Ove sezone visoka je otkupna cena malina, ali se i mnogim sezoncima pruža mogućnost da dnevno zarade od četiri do šest hiljada dinara. Ipak, potrebno je da imaju uslove i motivaciju, a kažu da će se ponovo vratiti u malinjak kod poslodavca koji je umeo da ceni taj trud.

 

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи