Hidžab u Skupštini - demokratija ili ograničavanje ljudskih sloboda

Misala Pramenković , jedina je poslanica sa hidžabom u Skupštini Srbije. Članica je Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića. Njen ulazak u Skupštinu Srbije izazvao je veliku pažnju medija, brojne reakcije javnosti i pokrenuo niz dilema.

Iako su na društvenim mrežama, ekstremno desne političke partije, osuđivale njen ulazak u srpski parlament, Misala danas kaže da ima pozitivna iskustva i dobru saradnju sa kolegama u Skupštini.

"Jako sam lijepo prihvaćena i od strane kolega i kolegica narodnih poslanika i od strane službi koje rade, deluju u okviru Narodne skupštine tako u tom pogledu nisam, apsolutno nisam naišla ni na kakvu neprijatnost. Jako mi je značajno što sam kroz prizmu hidžaba-islamskog načina odevanja, mojim ulaskom u Skupštinu pokazala da tu određene predrasude, tabui, stigme nešto što je nekada prisutno, a zapravo neosnovano" ističe Misala Pramenković, poslanica u Skupštini Srbije.

Stručnjaci za ljudska prava kažu da je ulazak poslanice sa hidžabom u parlament, demokratski čin za jednu državu, smatrajući da Srbija tako pokazuje podjednako poštovanje svih svojih građana. S druge strane, nošenje hidžaba se ocenjuje i kao kršenje tekovina savremenog građanskog društva.

"Za mene je to prevashodno osećaj moje verske odgovornosti u pogledu obaveze koju imam kao muslimanka ako govorim o ličnom nekom osećaju, a ako to sve stavimo na razinu ovog modernog pogleda na ljudska prava, ja bih rekla da je svakako demokratija", dodaje Misala.

Misala Pramenković nije jedina poslanica iz redova bošnjačkih partija Sandžaka u Skupštini Srbije ali se od svih razlikuje po svom vizuelnom identitetu koji se zasniva na strogim islamskim propisima.

"Dakle, hidžab je ovde još samo jedan iskorak rušenja tabua, rušenja predrasuda, jer je zapravo bilo neko shvatanje da žena sa hidžabom opet zbog predrasuda prema islamu, prema stavovima islama o ženi kako je to neki ograničavajući faktor i to je ono što je ovde najveći iskorak", kaže Muamer Zukorlić, predsednik SPP.

Misala Pramenković je rođena 1980. godine u mestu Morani kod Tutina. Po obrazovanju je doktor Islamskih nauka. Živi i radi u Novom Pazaru kao profesor islamskih nauka u Medresi „Gazi Isa-beg". Misala je potpredsednica Stranke pravde i pomirenja i kao treća na listi kandidata te partije postala je poslanik u Skupštini Srbije, gde se zalaže se za afirmaciju porodičnih vrednosti, prava dece i žena ne samo Sandžaka već cele Srbije.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво