Читај ми!

Kako rade Vranjanci kad ugreje i beton

U Vranju temperature danima dostižu ili prelaze 35 stepeni. U takvim uslovima, na otvorenom je najteže raditi. Naša ekipa iz Vranja razgovarala je sa građevincima i radnicima komunalnih preduzeća.

Temperatura vazduha visoka, na gradilištu viša za još par stepani kada se ugreje i beton. Građevinci su, kažu, navikli na visoke temperature, pauze imaju, ali svaki minut koriste da što pre završe posao, sagrade objekat.

 

"Koristimo dosta tečnosti, imamo pauze, šta da vam kažemo, težak je posao, gvožđe je vruće, armiranje i fizički naporno."

"Najteže je od 11 do tri sata. Mi ne radimo dugo, radimo od sedam do pet. Imamo sokove, imamo vodu", kažu neki od anketiranih.

Na ulici i visokim temperaturama, a retko u hladu su i radnici gradske čistoće. Radno vreme počinju u ranim jutarnjim satima.

"Oko jedanaest sati sklanjamo se na deset minuta, pa ponovo počinjemo. Punimo naše flaše sa vodom, tako da šofer koji nam dostavlja vodu uvek je tu na terenu sa nama", kaže Samir Jašarević, radnik JKP Komrad u Vranju.

"Radnici su svi obezbeđeni zaštitnom uniformom, prsluci, kačketi, flaširana voda se daje njima", navodi Zoran Dimitrijević, direktor JKP Komrad. Dodaje: "U sektoru mehanizacije većina naših vozila je klimatizovana, tako da radnicima, vozačima obezbeđujemo koliko, toliko, normalne uslove rada."

Zbog visokih temperatura povećana je potrošnja vode u Vranju, a česti su i kvarovi na mreži. Azbestno cementne cevi pucaju dnevno na više mesta u gradu.

Radnik savetuje: "Češće pauze, hladna voda i to je to, hladovina." A na pitanje koliko sati dnevno rade i kada je najteže, odgovara: "Osam sati je radno vreme, ali radimo po dva tri sata, pa se menjamo."

Povećana je i potrošnja električne energije zbog upotrebe klimatizovanih uređaja. Grad se rashlađuje redovno, ujutru se peru ulice, a stabla i zelene površine se zalivaju svakodnevno.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи