U Vranju najviše je vakcinisanih Makedonaca!

Koronavirus se ne predaje. Epidemijska situacija jeste bolja, ali ponovo se u nekim gradovima beleži dvocifren broj obolelih. Proveravali smo kakva je situacija u Vranju i Čačku.

Nakon dvonedeljnog junskog zatišja bez novoobolelih, jul podseća da je virus i dalje oko nas. Epidemijska situacija je nesigurna. Za nedelju dana sedemdesetoro zaraženih iz Vranja, na dnevnom nivou od 9 do 17, najviše među radno aktivnim stanovništvom. Porodičnih epidemija nema.

Dr Slađan Stanković, Zavod za javno zdravlje, ocenjuje: " Dobro je što se radi o lakšim kliničkim slikama, što nema upala pluća, što nema hospitalizacije takvih pacijenata, samo 3 pacijenta su u kovid bolnici u Vranju, ali zabrinjava  brzo prenošenje virusa i uglavnom obolevaju nevakcinisane osobe." 

Preventivne mere su i dalje na snazi, maske su obavezne u zatvorenom prostoru, ali je primetno opuštanje. Povećava se broj pregleda u Kovid ambulantama, u Kovid bolnici u Vranju su tri pacijenta, u Čačku 6.

Dr Ljiljana Antić, direktor Zdravstvenog centra u Vranju,kaže: "Ono što moram da kaže,da su sva tri pacijenta nevakcinisani, odnosno jedan je vakcinisan nepotpuno, primio je samo prvu dozu vakcine, što pokazuje da zaista vakcinacija znači kao jedino oružje protiv Kovida 19. U našoj Kovid ambulanti imamo dnevno oko 40-tak prvih pregleda. Oni imaju simptome prehlade, idu obično sa glavoboljom i gušoboljom."

‘' Zadnjih par dana na testovima imamo povećanje, ali to je zadnja dva dana, još uvek smatram da je u Čačku stabilna epidemiološka situacija. Propratićemo nekoliko dana, videćemo da li to ukazuje na neki novi talas, za sada bih rekao da je to apsulutno stabilno," dodaje dr Aleksandar Pejović, direktor DZ u Čačku.

U Čačku se svakodnevno vakciniše prvom dozom po stotinu građana, u Vranju je poslednjih mesec dana na punktu više državljana Severne Makedonije u odnosu na domaće stanovništvo, juče je dato 560 vakcina, od toga 480 susedima.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво