Zbog trpske vreline oprez i na kopnu i u vodi

Srbija je ponovo pred tropskim talasom - očekuju nas temperature i do 38 stepeni, na snazi je narandžasti meteoalarm. Lekari savetuju da se od 11 do 17 sati što manje boravi na otvorenom i da se na kupalištima građani, naročito deca i mladi, pridržavaju bezbednosnih pravila.

Mada je tempertatura vode na izvoru u Petnici 28 stepeni, brojni Valjevci radi osveženja borave na bazenima, naročito kada skala na termometru prebaci 35. podeljak. Sportsko-rekreativni centar Petnica je bezbedno mesto za spas od vrućine. Bazene budno motre spasioci. Podrazumeva se i celodnevno dežurstvo medicinskog tima.

David Popović, spasilac na bazenima u Petnici,kaže: "Iamo posla, pogotovo kad su visoke temperature. Ljudi dolaze sa decom, među njima  ima dosta neplivača. O njima mora da se vodi računa, ali nas  spasilaca ima šest. Pokrivamo ceo bazen, što olimpijski, što srednji i mali."

Klisura Graca, čak i u urbanom delu rečnog toka, prava je oaza u vrelim danima, jer je voda hladna, a teperatura vazduha za nekoliko stepeni niža od ostalih delova grada.

Lekari Hitne pomoći Doma zdravlja ukazuju na to da je za bezbednost na kupalištima važno poštovati nekoliko pravila.

Dr Dikosava Vujetić ,Hitna pomoć DZ Valjevo, naglašava: "Kad dolaze na bazen, treba da to budu zdrava deca, da su dobro spavali, znači, da nisu preterano jeli. Kad ulaze u bazen treba da se malo pokvase, postepeno. Kad bi skočili naglo u vodu, može da dođe do šoka organizma, koji može da bude poguban."

Hronični bolesnici, naglašava dr Vujetić, trebalo bi da se posavetuju sa izabranim lekarima ako je potrebno korigovati redovnu terapiju u vrelim danima. Od 11 do 17 sati sigurnije je boraviti kod kuće. Preporučuje se češće provetravanje prostorija, a ako  se koriste klima uređaji, neophodno je da filteri budu očišćeni, razlika u temepraturi u odnosu na spoljašnju maksimalno deset stepeni niža.

 

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи