Umetnička zaostavština Sretena Stojanovića prvi put pred Kragujevčanima

U galeriji vajara Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu - izložba "Sreten Stojanović - vrline karaktera i materijala". Dela akademika Stojanovića prvi put su pred kragujevačkom publikom, zahvaljujući saradnji Narodnih muzeja u Beogradu i Kragujevcu.

Iz njegovog čvrstog karaktetra, etičkih normi i nadahnuća - nastajala su i dela: skulpture, slike, crteži, koji Sretena Stojanovića svrstavaju u red velikana naše moderne umetnosti. Vajar, univerzitetski profesor, akademik, smatrao je da umetnost mora da bude odraz vremena u kojem stvaralac živi težeći da postigne maksimum lepote. U Kragujevcu - 21 skulptura i dva akvarela.

Katarina Babić, viši kustos,istoričar umetnosti, kaže: "U pitanju su skulpture manjeg formata ,iako je poznato da je Stojanović radio i monumentalnu plastiku .Tu su najpoznatiji spomenici u Beogradu Voždu Karaddjordju i spomenik Njegošu."

Na postavci u Kragujevcu - izbor iz bogate zbirke skulptura beogradskog Narodnog muzeja, koji uvek iznova ukazuje na neprocenjiv značaj Stojanovićevog rada u razvoju naše skulpture.
Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, podseća: "On nije bio samo skulptor koji se školovao u Beču i u Parizu, on je bio i veliki patriota, ličnost posebnih emocija, posebnih osećanja,koje je on uspevao na njemu svojstven način da izrazi kroz sopstveno delo."
Aktovi i portreti u bronzi, gipsu i mermeru, u legatu Stojanovićevog učenika - Nikole Koke Jankovića. I, duboka spona između njih.


"Obojica su bili inspirisani našim nacionalnim kulturnim nasleđem, kulturom sećanja i obojica su negovali taj svoj izraz i u sitnoj plastici i u monumentalnoj," tumači Katarina Babić.

 Likovni kritičari ga svrstavaju u monumentaliste, drugi izdvajaju figurine i sitnu plastiku, ali su svi saglasni da je najznačajni doprinos dao u psihološkom portretu, čiji je i tvorac.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво