Kako uz pomoć države siromašne opštine postaju bolja mesta za život

Zahvaljujući novim projektima 40 nerazvijenih opština dobiće vodovode, zelene pijace, mostove, puteve, rekonstruisane škole. Ministarstvo za razvoj nedovoljno razvijenih područja finansira njihovu izradu sa 320 miliona dinara.

Sa seoskog izvora snabdevaju se meštani kuršumlijskog sela Tiovca vodom za piće. Tehničku  u cisternama ili buradima  dovoze sa 5 kilometara udaljenog izvorišta. Neophodna je za domaćinstvo, ali i za stočarstvo i voćarstvo.

"Godinama dole ide, nosi sudovima, dole peri veš, tera se to, petlja se, da bi se opstalo, ali teško," jada se Miro Avramović.

Radi Laketić kaže da je najgore zimi. " Žao mi je njih,  po snegu mučim se i ja  sa njima.Mnogo nam znači da dobijemo kupatilo, da ga imaju i naša deca."

Vojimir Čarapić, zamenik predsednika Opštine Kuršumlija, kaže da je za ovu godinu  predviđena izgradnja crpne stanice sa pumpnim postrojenjem u selu Tiovac i vodovodna mreža u dužini od 1275 metra.

 Trgovište će,pak, pripremati dokumentaciju za više urbanističkih projekata, a 7 miliona dinara dobija od Ministarstva  da reguliše rečni tok Tripušnice i rekonstruiše most u Radovnici. Lokalna samouprava je već imala spreman projekat, ulaže još 4,6 miliona dinara.

Obnavljani su mostovi u Trgovištu nakon poplava 2010. godine, prvi most bio je donacija firme Tončev gradnja., Most u Radovnici nije rekonstruisan od izgradnje.
Nebojša Trajković, zamenik predsednika opštine Trgovište, ocenjuje: "Od velikog nam je značaja ovo Ministarstvo, mi smo siromašna opština koja svaku pomoć koristi na najbolji način, kao što se može primetiti, koristimo za rekostrukcije, preparcelacije."

 Različite su projekte predložile lokalne samouprave, uglavnom je reč o infrastrukturi, gradnji, rekonstrukciji, sanaciji. Bitan deo je i oblast izrade projektno-tehničke dokumentacije.
"S obzirom da sam bio dugo godina predsednik jedne nerazvijene opštine kao što je Surdulica, da je glavni problem nedostatak projekata i nedostatak kadrova u tim nerazvijenim opštinama, hteli smo da preko ovog Ministarstva dodelimo sredstva kako bi mogli da odrade projekte, da mogu da konkurišu za sledeću budžetsku godinu. Uspeh Ministarstva i mene kao ministra biće ako uspemo da svake godine po jedna, po neka opština izađe iz reda manje razvijenih opština," kaže Novica Tončev,ministar za razvoj nedovoljno razvijenih područja.

 U Srbiji 44 opštine prema stepenu razvijenosti spadaju u četvrtu kategoriju. Uredba o utvrđivanju programa podrške nedovoljno razvijenim opštinama, koju je usvojila Vlada Srbije, pruža mogućnost nerazvijenima da zatraže finansijsku pomoć za realizaciju planova.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво