Gde se nalazi naša zelena staza, koju smatraju jednom od najatraktivnijih u Evropi

Evropska zelena nedelja obeležena je u Užicu biciklističkom vožnjom kanjonom Đetinje. Biciklisti su se okupili na poziv Regionalne razvojne agencije Zlatibor, jednog od devet partnera iz šest zemalja, koji zajedno rade na projektu TEMATIK - turizmu zasnovanom na inovacijskim kapacitetima.

Zelenu nedelju posvećenu promociji nultog zagađenja, užički biciklisti su, na poziv Regionalne razvojne agencije Zlatibor, obeležili vožnjom starom Ćirinom trasom kanjonom Đetinje, koji je u postupku zaštite kao predeo izuzetnih odlika.

 

"Ova staza je jako interesantna, posebno za rekreativce, jer je uređena. Ima nekih 6 km do gore," kaže učesnik Marko Ristovski  iz Užica.

"Posebno me fascinira ta velika brana, udaljena kilometar i 600 metara od gradske plaže, imamo dosta virova do Staparske banje," utisak je Dalibora Stamenića iz Užica. 

" Odlična je staza za nas," kaže Nikola Tanasković, Užičanin, "uživam u prirodnim lepotama ove staze. Lepo je otići, rekreativno se provozati i uz stazu ima dosta drugih staza za malo ekstremniji biciklizam koji nam odgovara."

Za pešake ovo je staza zdravlja, prostor ekoloških specifičnosti, koje će se naći na platformi Regionalne razvojne agencije koju rade u okviru projekta Tematik.

"Tu će biti  osnovne informacije o zaštićenom području, informacije o zaštićenoj flori i fauni koja se može naći u kanjonu Đetinje, zatim spisak svog spomeničkog nasleđa koje se nalazi u kanjonu, i naravno tekst o njima, kako se mogu obići, kako se mogu posetiti.
U posebnom odeljku turisti će biti informisani o svim dozvoljenim aktivnostima u kanjonu, pecanju, biciklizmu, vožnji kajacima, planinarskim akcijama," precizira Miroslav Ivanović, menadžer projekta "Tematik".

Šetalište od Stare centrale u Užicu do Arheološkog parka iz doba neolita, čija se izgradnja bliži kraju u Staparskoj banji, po oceni Evropske asocijacije zelenih staza, jedno je od najatraktivnijih takvih staza u Evropi. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво