Читај ми!

Doba digitalne transformacije Piroćanaca

Na inicijativu gradske uprave i proizvodnih kompanija, na Akademiji tehničko-vaspitačkih studija u Pirotu, od oktobra ove godine, biće otvoren novi smer za obrazovanje kadra za industriju informacionih tehnologija. Planiran je upis studenata za dualno i klasično školovanje.

Sedište im je u Pirotu, a sarađuju sa firmama iz celog sveta. Andrijan Dunbar došao je ovde iz Južnoafričke Republike pre šest godina i osnovao IT kompaniju. Kaže da imaju previše posla.

"Iz IT perspektive Pirot je definitivno dobar za poslovanje i život. Počeli smo sa 2,3 zaposlena i vrlo lako porasli na 10. U Srbiji ima mnogo mladih i obrazovanih ljudi za rad u ovoj industriji, ali u Pirotu nedostaju stručnjaci. Ipak, potencijal za razvoj je ogroman" ističe Adrian Dunbar, vlasnik IT firme.

Zbog velikog interesovanja mladih, na inicijativu lokalne samouprave i privrednika, Akademija tehničko-vaspitačkih studija u Pirotu, osmislila je program dualnog studiranja. U pitanju je sprega potreba mladih, privrede i zahteva savremenog obrazovanja.

"Akreditacijom se predviđa 20 studenata na budžetu i 10 na samofinansiranju. U ovom momentu već imamo pregovore sa mnogim poslodavcima i sklopljen ugovor sa jednim od njih i u skladu sa njihovim potrebama, biće i raspored studenata za učenje kroz rad", objašnjava dr Emilija Popović, rukovodilac Akademije tehničko-vaspitačkih studija.

"Program pripada organizacionim naukama iz tehničko-tehnološkog polja, tako da su predmeti orijentisani na IT tehnologije, ima par predmeta koji su vezani za prava, ekonomiju, sve te oblasti bez kojih poslovni svet danas ne funkcioniše" kaže dr Bojana Nikolić, profesorka.

Prostor u sportskoj hali, koga je lokalna samouprava namenila za podršku novim IT firmama, odavno je popunjen. Uz pomoć gradske uprave, organizovane su obuke za obrazovanje kadra.

"Želja nam je da u tom sektoru informacionih tehnologija negujemo kadar jer je tu potrebno novo znanje, ne treba da odlazite ni iz grada ni iz zemlje da bi radili za čitav svet a naravno tu su daleko veće plate od proseka u Srbiji" dodaje Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Pošto IT industrija u Srbiji beleži veliki rast i u Pirotu smatraju da postoji dovoljan prostor za zapošljavanje budućih inženjera informacionih tehnologija.

 

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи