Spomen soba Gvozdenom puku - slava topličkim junacima

U Prokuplju je otvorena spomen soba, čime je zaokružen memorijalni kompleks u kome se već nalazi spomen park junacima Gvozdenog puka. Ova čuvena jedinica, kojoj je sam neprijatelj, zbog nesalomivisti dodelio ime "Gvozdeni puk", igrala je odlučujuću ulogu u svim važnim bitkama koje je vodila srpska vojska od 1912. - 1918. godine.

Iz porodice Milačić u rat je krenulo pet sinova. Dvojica se nisu vratila, a u kuću su posle rata stigle četiri Karađorđeve zvezde s mačevima.

"Deda Đorđe je bio legenda Gvozdenog puka. Više puta je ranjavan i dobitnik je najviših priznanja. Veoma sam ponosna na svoje pretke", kaže Dušanka Stojković Milačić iz Prokuplja.

Odličja i ostalih boraca Gvozdenog puka od danas će krasiti spomen sobu koja je u njihovu čast otvorena u sklopu memorijalnog kompleksa gde je pre tri godine postavljen spomenik.

Na ovom mestu mobilisano je 20 hiljada mladića starosti od 21 do 31 godine, koji su učestvovali u svim presudnim bitkama koje je Drugi pešadijski puk Knjaz Mihajlo vodio.

Posle Bregalničke bitke, zbog iskazanog herojstva i nesalomive odbrane, neprijatelj mu je dodelio epitet „Gvozdeni".

"Posle zarobljavanja celog jednog bugarskog puka, a zarobljeno je oko hiljadu ljudi, onda su oni dali nadimak - ide Gvozdeni puk. To je posle ostalo i kod drugih vojnika i više nisu taj puk zvali Drugi pešadijski puk Knjaz Mihajlo, nego prosto rečeno Gvozdeni puk", obašnjava Darko Žarić, viši kustos istoričar Narodnog Muzeja Toplice.

Izgradnju spomen sobe podržalo je ministarstvo kulture Republike Srbije.

"Spomen soba koju danas otvaramo učvrstiće vezu tolpičana sa svojim slavnim precima. I što je posebno važno - mlađim generacijama približiće događaje koji su snažno uticali na stvaranje današnje moderne Srbije", istakla je Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja.

255 pripadnika Gvozdenog puka je za iskazanu hrabrost dobilo najveće priznanje - Karađorđevu zvezdu s mačevima, 40 čak dva puta. Među njima i dve žene - srpkinja Milunka Savić i engleskinja Flora Sends. Ratna zastava ovog puka je najodlikovanija zastava srpske vojske.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво