Ako svratite u Čurug zbog svilenih bombona, nećete se pokajati!

Proizvodnja bombona u malim zanatskim radionicama danas je retkost. Slavko Milivojev iz Čuruga u porodičnoj radionici čuva stari recept za svilene bombone, čiji su osnovni sastojci samo voda i šećer.

Postupak pravljenja bombona u bombondžijskoj radionici u Čurugu nije se menjao 130 godina! Mašine u kojima se priprema smesa isto su toliko stare, kaže vlasnik Slavko Milivojev, pokazujući nam vakuum mašinu koja je jedina u Srbiji.

"Posle kuvanja svega, ide na vakuum mašinu, izvlači vodu iz toga i onda kad dođe do kraja ide unutra, na mermerni sto gde se mesa i gde se dodajeu mirisi, arome, boja. Mešanje ide tu na mermernom stolu I onda se prebacuje na topli sto. Ne sme da se ohladi, jer ako se ohladi nema bombone," kaže bombondžija.

Porodica Milivojev je otvorila radionicu i turistima. Korona kriza je to smanjila, jer su posetioci bili uglavnom deca.
"U jednoj turi bilo je 450 dece. Pet "Dabl dekera" velikih je bilo, to je bio haos u dvorištu. Ali svi su videli proizvodnju. Svi su čekali i videli process proizvodnj," seća se Slavko.

Turistička organizacija opštine Žabalj i ove sezone će promovisati izlete i posetu ovoj sredini. Svi koji mogu da prikažu proizvodnju ili način života u bačkom selu otvaraju vrata turistima.

Marija Čupić, Turistička organizacija Žabalj, kaaže: "Zbog toga smo, pre par godina, krenuli u naš projekat "Put sira i meda".Tu  nisu samo poljoprivredni proizvođači i njihova gazdinstva već i stari zanati, ali i sve one prirodne, kulturne i antropogene vrednosti koje se nalaze u opštini Žabalj."

Bombondžija iz Čuruga se ne predaje ni pored ekonomskih problema. Nema vašara, sajmova I sličnih manifestacija, pa je prodaja opala. Umesto 350 kilograma, koliko se može proizvesti, dnevna potražnja je pala na svega 20 kilograma slatkiša.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво