Читај ми!

Ako ih već ne šaljemo, prilika je da ih pogledamo na jednom mestu- uskršnje čestitke!

Deo praznične atmosfere u leskovačkoj Narodnoj biblioteci je izložba uskršnjih razglednica. Kolekcionarka iz tog grada, Jasmina Petković, sakupljala ih je u zemlji, ali i inostranstvu, želeći da sačuva delić prošlosti. Najstarija uskršnja čestitka starija je od jednog veka.

Uz želju za srećan Uskrs, žal što porodica neće biti na okupu na najradosniji praznik. Davne 1919. ova uskršnja čestitka stigla je u Osijek, na adresu gospođe Ljubice Hajduković. U nekoliko redova stajali su pažnja, uvažavanje, emocije.

 

"Meni su one i najlepše, lično, jer su  neki talentovani ilustratori radili ilustracije, uglavnom su to ilustratori koji su ilustrovali knjige za decu. Možda je otuda i stigla ova kolekcija," navodi Jasmina Petković, kolekcionarka.

Najvredniji deo bogate kolekcije, razglednice do Drugog svetskog rata.  Uskrs se i tada  čestitao. Kasnije nema više ni čestitanja, ni domaćih čestitki, pa ni motiva Hristovog raspeća.
"Posle su,uglavnom, i u ovoj kolekciji strane čestitke. U našoj  zemlji se nisu slale, možda negde do sedamdesetih, 80-ih ,Uskrs ovako nije ni praznovan," podseća Jasmina Petković.

Svoju kolekciju nekadašnja novinarka Radio Leskovca nesebično je podelila sa posetiocima leskovačke Narodne biblioteke. Mislilo se i na epidemijsku situaciju. Dostupna je i onlajn.
Vesna Ilić, direktorka Narodne biblioteke „Radoje Domanović",Leskovac, ocenjuje da kolekcija nema materijalnum ali ima duhovnu vrednost. "Predstavlja  retrospektivu prošlosti, kako se nekada radilo, kako se radovalo Uskrsu," kaže.

Upoznala je Jasmina Petković svu težinu i nepredvidljivost života. I zato mu se raduje poput deteta. Uz čestitke sakuplja slikovnice, dečje plastične igračke. Čuva lepotu detinjstva.
" U trenutku kada su aktuelne virtuelne čestitke, imali smo želju da pokažemo deci da nešto može i drugačije, da vide kako su to radile naše mame, naše bake,  moje generacija. Mislim da tu ima i dosta nostalgije," ne bez nostalgije zaključuje kolekcionarka.

 Telefoni su odavno zamenili papir i olovku, ali važno je ne zaboraviti najmilije, a nije na odmet ni malo kreativnosti. Umesto par reči ili ponuđenih aplikacija, draža će biti fotografija. Evo prigodnog kutka na Širokoj čaršiji! 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво