Buvljak u Pančevu, mesto nesvesnog kolektivnog sećanja

Stari buvljak u Pančevu jednom nedeljno okuplja veliki broj ljudi. Izbor polovne robe je raznovrstan, a kupci mogu pronaći sve što im je potrebno za domaćinstvo i razonodu. Ujedno, to je i riznica za kolekcionare, inspiracija za umetnike i mesto koje čuva sećanja na prohujale decenije.

Prve asocijacije na stari buvljak u Pančevu su gužva, jeftina kupovina, haotična organizacija tezgi i izložene robe. Ali oni koji imaju strpljenja da istražuju, mogu u tom šarenilu da pronađu interesantne stvari, vredne baš zbog svoje starine i uprkos tome što su možda izašle iz mode.

"Ja ovde uglavnom nalazim interesantne knjige, koje se više ne prodaju po knjižarama, iz 70-ih i 80-ih, pa čak i ranije. Nešto ploča, postoji solidan izbor klasike, koji se donosi uglavnom iz Austrije i Nemačke. Nalazim dosta nakita, to je ono što me takođe zanima", ističe Monika Husar, pi-ar menadžerka u kulturi.

Redovni posetilac starog buvljaka je i strip umetnik Aleksandar Zograf, koji u starim knjigama i časopisima, koje tu kupuje, pronalazi inspiraciju za svoje radove.

"Volim da pronalazim dnevnike. Jedan od najinteresantnijih je iz vremena pre Prvog svetskog rata, gde je neko iz Beograda dolazio u Pančevo i opisivao kako je grad izgledao s početka 20. veka ", kaže strip umetnik Saša Rakezić.

Umetnik ovu pijacu starih stvari vidi kao mesto nesvesnog kolektivnog sećanja, zanimljivo sa kulturološke tačke gledišta.

"Smeta mi to što se u našoj sredini smatra da je buvlja pijaca nešto loše, nešto ispod nivoa, što nema neku unapred projektovanu vrednost, a svi veliki gradovi u svetu imaju buvlju pijacu", objašnjava Saša Rakezić.

Posmatrajući te stare predmete saznajemo istoriju običnog čoveka i njegov odnos prema sredini u kojoj živi, nešto što verovatno nećemo naći u zvaničnim institucijama.

Ako na ovaj način sagledavamo buvlju pijacu, uživaćemo u traganju i iznenađenjima koja nas očekuju.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво