U susret Svetom Trifunu počinju smotre vina

Pitoma klima, pogodno zemljište i osunčani brežuljci čine Levač i opštinu Rekovac idealnim podnebljem za vinovu lozu. Nove, savremene vinarije i autohtone sorte grožđa polako sebi krče put ka svetskim tržištima, a nekako se izdvojila tamjanika koja je pravi hit u svetu.

Vinova loza u Levču gaji se na oko 1.000 hektara. Na 400 hektara su mladi zasadi u punom rodu. Vinogradarstvo je ponovnu ekspanziju doživelo poslednjih desetak godina. Posao vode četiri velike vinarije "Levač", "Vineks", "Lastar" i "Miletić", ali svoje mesto u vinogorju pronalaze i novi mladi vinogradari,  ima ih na stotine.

"Petu godinu zaredom održava se i smotra vinara i vinogradara Levča. Na čelu manifestacije je nekadašnji ministar poljoprivrede Stojan Jevtić. Ocenjuju se najbolja vina i nagrađuju proizvođači. Da bi utakmica bila fer ne učestvuju profesionalci, odnosno velike vinarije", precizira Predrag Mićić, direktor vinarije "Levač". 

Smotra je održana u Poljoprivrednoj školi u Rekovcu koja, između ostalog, obrazuje nove voćare i vinogradare. Direktor škole Ljubiša Stevanović navodi da mnogi mladi upravo u voćarstvu i vinogradarstvu vide šansu i za sebe i za svoju opštinu Rekovac, koja spada u red nerazvijenih.

Kada se završe svetkovine i obeleži Sveti Trifun, nastavlja se posao. "Rezidba je u toku, od nje će umnogome zavisiti ovogodišnji rod. Posao je nakratko prekinuo hladni talas, ali se radovi već sa prvim toplijim danima nastavljaju a loza priprema, uz  želju da godina bude rodn", podseća Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine Rekovac.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара