Читај ми!

Kako matematika može da se oseti

U Osnovnoj školi „Desanka Maskimović" u Čokotu kod Niša počela je primena novog programa za slepe i slabovide učenike. Aplikaciju su napravili sami zaposleni i ona se sada koristi na časovima matematike.

Jakov Mladenović je učenik prvog razreda i od septembra on koristi program „Oseti matematiku". Slepoj i slabovidoj deci omogućeno je da kroz različite primere idu u korak sa vršnjacima.

"Učim lepo, učim koliko je jedan plus jedan, jedan plus dva i sve to i sviđa mi se da tako da učim", objašnjava Jakov Mladenović, učenik 1. razreda.

 "On ide u 1. razred u redovnu školu po inkluzivnom obrazovanju i nama znači jako da smo na nekom pravom putu. Da zajedno menjamo društvo i svest društva, da postajemo humaniji i bolji", ističe njegova majka Jovana Mladenović.

Aplikaciju je napravio nastavnik informatike Filip Klain, poznat i kao autor SMS servisa, koji roditelje besplatno obaveštava o izostanku dece iz škole.

"Probali smo to više puta, imali smo tu više faza koje smo morali da ponovimo, štampali smo sve te oblike, sa Jakovom smo probali i videli nedostatke", ističe Filip Klain, nastavnik informatike.

Program je rađen nekoliko meseci i u izradi su učestvali i mladi polaznici škole programiranja.

"Veoma je lep osećaj kada vidite da ste nekome pomogli, posebno kada je ta pomoć potreba", dodaje programer Jovan Stojanović.

"Morali smo to da isprogramiramo, morali smo da napravimo slike i odštampamo 3d oblike", kaže Mihajlo Đelić, takođe programer.

Cilj je da se ova aplikacija kompletira sa gradivom iz matematike za celu osnovnu i srednju školu i da se kasnije uradi i za ostale predmete.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво