Читај ми!

Jagodinski Zoo-vrt čeka bolje dane

Jedini zoološki vrt u Srbiji južno od Beograda je Zoo-vrt u Jagodini. Iako je jedna od destinacija sa kojom je započeo razvoj turizma u tom kraju prošle godine zbog epidemijskih uslova bilo je znatno manje posetilaca. Dobra vest je ipak da su sve životinje u dobrom stanju.

Iako su mnoge od 52 životinjske vrste koliko ih je trenutno u Zoo-vrtu poreklom sa afričkog kontinenta zima i sneg im nisu problem pa su van svojih zatvorenih prostora i tigrovi i lavovi za koje bi pretpostavili da im više prija jako sunce. Većina je ovde od rođenja pa su i navikli na niske temperature i beli pokrivač.

 

"Najkritičniji su nam doduše primate, reptile i žirafa, ali za te životinje imamo apsolutno dobre prostore, grejemo ih, temperatura nikad ne pada ispod 18 stepeni. Tigrovima, vidite, ne smeta, uglavnom su se dobro prilagodile, normalno vodimo računa da pojačamo malo ishranu da bi imale kalorije za zimski period." kaže Slobodan Milosavljević, veterinar u Zoo-vrtu.

Prošla kalendarska godina zbog epidemije bila je vrlo specifična, bez školskih ekskurzija i sa smanjenim brojem individualnih poseta. To se svakako odrazilo na finansijsko poslovanje, ali u Zoo-vrtu ističu da je njihova misija i briga o životinjama.

"Jako se vodi računa o životinjama na taj način što se stvarno obezbeđuje da svi radnici koji su u kontaktu sa njima budu maksimalno i zdravi, pogotovo kada je priprema hrane u pitanju, u tom delu a što se tiče posetilaca ja se nadam da ćemo uspeti da ovu godinu dočekamo, eto, sa dečijim osmesima i sa tom radošću koja je izostala prethodne godine," ističe Ivana Ristić Ilić, v.d direktora Zoo-vrta.

U jagodinski Zoo-vrt građani tokom zime češće donose povređene životinje kako bi ih veterinari zbrinuli.Najčešće su to sokolovi, sove, ređe kornjače i zmije. Trenutno je na lečenju i jedan orao mišar sa povređenim krilom.





субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво