Zašto je 1990. bila "zlatna" godina za Vrnjačku Banju

Pre tačno 30 godina u Vrnjačkoj Banji održane su "Igre bez granica". Na taj grandiozni projekat koji je iznela Televizija Beograd, još podseća vrabac Gočko koji je kao dekor igara, otkriven na banjskoj promenadi, u prisustvu predstavnika nacionalnih TV kuća iz gotovo cele Evrope.

I posle tri decenije, vrabac koji šeretski namiguje prolaznicima je zaštitni znak Vrnjačke Banje. Odoleva vremenu, iako ga je vrnjački vajar Milan Todorović Rubljov napravio od stiropora i gline. Otkrila ga je voditeljka TV Beograd Dubravka Duca Marković.

"Tada je Vrnjačka Banja bila centar Evrope, došli su takmičari iz šest zemalja. Bilo je sve puno kao oko što bi rekli. Nekako se disalo na drugačiji način", seća se Dubravka, voditeljka Igara bez granica.

Tadašnja Jugoslavija je od 1978. godine bila dva puta domaćin Igara bez granica, jednom u Vrnjačkoj Banji.

"Banja je  bila u pravom smislu u Evropi i Evropa je bila u Vrnjačkoj Banji, bili smo ponosni što je taj program pratilo blizu dve milijarde gledalaca širom sveta", kaže Dragomir Živković, bivši direktor TO Vrnjačka Banja.

Igre bez granica pratilo je više od 50.000 gledalaca u Vrnjačkoj Banji. Bile su to, zapravo,  igre na vodi i drugim borilištima pored bazena, svedoči kapiten naše ekipe, proslavljeni vaterpolista Tomislav Ćirić.

Po njegovim rečima, na olimpijskom bazenu je bio jedan grad iz bajke sa poligonima za takmičenje, koji podsećaju na današnje filmove poput Gospodara prstenova.

Banju tih dana nisu mogli da prepoznaju ni najstariji njeni žitelji. Obnovljeni su stari paviljoni na šetalištu, koji su turistička atrakcija, kao i vrabac Gočko. Evrovizija je tada prvi i poslednji put pokazala sliku Vrnjačke Banje celom svetu.

Vrnjačka Banja je tada krupnim korakom pošla ka Evropi, ističe Rodoljub Džamić, bivši predednik SO Vrnjačka Banja. "Došle su brojne investicije, bile su to prave igre bez granica. Nažalost, ono što se iza toga desilo - došle su neke druge igre. Igre oko granica," sa setom kaže Džamić.

Te 1990. godine u Vrnjačkoj Banji je ostvareno više od dva miliona noćenja. Vrnjačka promenada se zvala Bulevar maršala Tita. Proslavljeni glumac Danilo Bata Stojković je dobio svoj sto u omiljenoj kafani "Cicino sokače", Dopisništvo RTS-a u Kraljevu novi link i mladu ekipu koja je bila čvrsto uverena da će pomeriti granice između želja i stvarnosti.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво