Kasna berba, slabiji kvalitet i manjak hladnjačara prete da prepolove broj višnjika u Topličkom kraju

Iako su se poslednjih dana vremenske prilike stabilizovale, još uvek nema naznaka kada bi mogla da počne berba višanja u Topličkom kraju. Dok otkupljivači i hladnjačari tvrde da cenu višnje određuje njen kvalitet, koji je ove godine sporan, proizvođači traže reakciju države, jer je ponuđena cena od 25 dinara po kilogramu ponižavajuća i ne obezbeđuje nikakvu zaradu.

Iako su proizvođači višanja početak berbe i za mnoge prvi prihod u godini, čekali kao " ozebli sunce ",po svemu sudeći, sa najavljenom cenom od 25 dinara za kilogram, neće se ogrejati.

Zato Ljubiša Strahinić, voćar iz Bajčinca, planira da smanji proizvodnju. Sa tri hektara višnjik, svešće je Neće, kaže, više da se muči da bi isplatio radnika i apotekara!

U nešto boljoj poziciji su oni voćari koji imaju ugovorenu proizvodnju sa hladnjačama, koje obezbeđuju ne samo repromaterijal, već i znatno bolju cenu.

Miodrag Mijajlović je  kooperant hladnjače Frigo Nais u Kuršumliji, navodi da  uspeva da dobije  50 - 60 dinara po kilogramu i zadovoljan je!

Situacija sa višnjom sigurno ne bi imala ovako haotične razmere, da je podizanje zasada u prethodnom periodu pratila i izgradnja hladnjača. Trenutno, tek nekoliko njih, sa relativno skromnim kapacitetima, ni približno ne zadovoljavaju potrebe primarne proizvodnje.

To potvrđuje i Dušan Ilić, komercijalista u hladnjači  Frigo Nais. Zbog skladišnih i preradnih kapaciteta, nisu u mogućnosti da otkupe veće količine od kooperanata sa kojima imaju  dugogodišnju saradnju.

Država neće stajati po strani i posebnu pažnju će obratiti na male proizvođače, koji su i stvorili ovaj srpski brend - kaže savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić.

Najavljuje inspekcijske organe na terenu koji će pokušati da  zajedno sa proizvođačima i prerađivačima, na otkupnim mestima i na mestima gde se predaje višnja, utvrde zajednički kvalitet.

Višnja se u Srbiji gaji više od 140 godina,  intenzivna proizvodnja u Toplici
traje skoro sedamdeset. Predstojeća sezona berbe i otkupa, kada bi moglo da ostane najviše neobranih višanja u voćnjacima do sada, u mnogome će odrediti i dalju sudbinu ove tradicionalne proizvodnje.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво