Jesu li vinari koji izvoze na svetsko tržište i naši svojevrsni ambasadori

U Donjoj Jošanici kod Blaca, ni vanredno stanje, ni koronavirus, nisu omeli vinogradare da obave redovne poslove u vinogradima i podignu nove zasade loze. Ovaj kraj poznat je po prokupcu, autohtonoj sorti od koje se prave najbolja vina.

Porodičnu tradiciju dugu više od jednog veka Slavica i Goran Todić iz Donje Jošanice, kod Blaca, nastavili su uzgojem autohtonih sorti grožđa. Priroda, kažu, ne može da čeka, pa su ovih dana zasadili su još 6 hektara vinograda.

„Rad nije bio obustavljen. Radili smo od samog starta, sve radove koje treba, od lačanja, zaštite vinograda, vezivanja, sada radimo sadnju", kaže Milan Jovanović, tehnolog.

„Bili smo u dilemi da li da ono što smo planirali sprovedemo i jednostavno, razmišljali smo da li da uđemo u ovaj posao, da podižemo nove vinograde. Međutim, ono što je prelomilo i bilo ključno da odlučimo da ipak krenemo u sadnju ovog proleća  su te obećane subvencije od države. Očekujemo da će nam to biti velika pomoć", objašnjava dr Slavica Todić, profesorka vinogradarstva.

Todići imaju 30 hektara zasada, u naredne dve godine planiraju da udvostruče zasade jer uslovi pod kojima se uzgaja grožđe, i što je najvažnije - dobija odlično vino, su gotovo idealni.

"To je sklop, dobro zemljište, dobra klima, dobra ekspozicija, lepa nadmorska visina", napominje Goran Todić, vlasnik vinarije DOJA.

Ulaganje i trud se isplate o čemu svedoči mesto na probirljivom svetskom tržištu. Goran Todić kaže da se njegova vina izvoze u  Ameriku, Sloveniju, Holandiju, sa Kinezima je vrlo blizu postizanja dogovora. Smatra da su zbog toga vinari svojevrsni ambasadori naše zemlje.

Vina koja se rađaju sa pogledom na topličku kotlinu, neguju se u podrumu savremene vinarije, gde su postavljeni temelji vinogradarstva i vinarstva topličkog kraja.

 

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво