Inicijativa za zabranu mini-hidroelektrana na valjevskim rekama

U Katastru mini-hidroelektrana u Srbiji navedeno je 12 mogućih lokacija za njihovu izgradnju na valjevskim rekama Gradcu i Jablanici. Odbornici jedne od opozicionih stranaka u gradskom parlamentu predlažu da se zabrani izgradnja mini-hidroelektrana, po ugledu na Užice, Bor, Pirot, Kraljevo i Sokobanju.

Za izgradnju malih derivacionih hidroelektrana na području Valjeva nije upućen nijedan zahtev gradskom Odeljenju za urbanizam.

Ipak, dvoje odbornika Stranke moderne Srbije predalo je inicijativu lokalnom parlamentu da zabrani izgradnju mini-hidroelektrana da bi se tako na vreme zaštitili Gradac, Jablanica i njihovi ekosistemi.

"Lokalna samouprava može da ne dozvoli građevinsku dozvolu za te mini-hidroelektrane koje su ispod deset megavata snage. Lokalna samouprava, Zavod za zaštitu spomenika može da spreči da se uruše spomenici, koji su spomenici prirode. Isto tako, odeljenje koje se bavi ekologijom može da dâ svoje negativno mišljenje", objašnjava odbornik Stranke moderne Srbije u Skupštini grada Valjeva Snežana Spajić.

Deo klisure reke Gradac država je zaštitila kao predeo izuzetnih odlika, bogat ribama, pticama i vidrama. O njemu brine istoimeno ekološko društvo.

"Mi smo maltene u svakodnevnom kontaktu sa Zavodom za zaštitu prirode. Znači, oni neće izdavati dozvole i uslove za gradnju centrala u zaštićenim područjima. Sad čekamo ovaj novi zakon, pa sad videćemo šta će biti", kaže predsednk Ekološkog društva "Gradac" Dragan Dimitrijević.

Na području Valjeva, prema katastru Ministarstva energetike, upisano je dvanaest potencijalnih lokacija za mini-hidroelektrane.

"Nikakva gradnja ne bi bila moguća, jer taj prostor nije pokriven urbanističkim planovima, nego samo prostornim planom. Ako bi se i tražilo da se na nekoj od tih lokacija gradi, znači ima 13 takvih lokacija, onda bi morao biti rađen detaljni urbanistički plan tog područja, pa na osnovu njega izdavane saglasnosti, informacije, dozvole", tvrdi član Gradskog veća u Valjevu Žarko Kovač.

Srbiji je potreban određeni procenat električne energije iz obnovljivih izvora, ali oni koji se zalažu za zabranu malih derivacionih hidroelektrana, zbog kojih se delovi rečnih tokova usmeravaju u cevovode, ističu da je čista voda resurs budućnosti, te je veoma važno da se sačuva za pokolenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво