Apoteka na točkovima stiže do udaljenih vršačkih sela

Stanovnicima 23 naseljena mesta, koja pripadaju teritoriji grada Vršca, na raspolaganju su usluge lekara, poštara i apotekara u svakom, pa i u najudaljenijem, selu. Autobuski prevoz ne radi kada deca ne idu u školu, pa su se meštani, do uvođenja ovih usluga, snalazili za prevoz kako bi otišli lekaru u grad, podigli lekove ili platili račune.

Većinu obaveza, zbog kojih su do pre dve godine meštani Vatina, morali u grad, uadaljen 20 kilometara, sada obavljaju u svom selu – lekarski pregled, preuzimanje lekove u apoteci, plaćanje u pošti.

"Mogu da uplate račune, da podignu novac iz zemlje i inostranstva. Penzionerima to znači puno jer dobijaju penziju na kućnu adresu i ostale pošiljke. Nadam se da su zadovoljni", rekao je Bojan Radovanov, poštar.

Doktorka Marija Vlajkovac u seoskoj amulanti dva puta nedeljno pregleda meštane, obilazi bolesne i nepokretne.

"Ja njih doživljavam kao svoje najmilije, najiskrenije, ja jako volim svoj posao i svoje pacijenete, a mislim da je ta reakcija uzajamna, stvarno, to se oseti. Oni su vrlo zadovoljni i zahvalni što imaju lekara iako je to možda samo dva puta nedeljno, njima to jako puno znači", kaže dr Vlajkovac.

Meštanima udaljenih sela dostupni su i lekovi, u pokretnoj apoteci, koja obilazi ona sela u kojima nema stacionirane apoteke.

Dragana Kratofil, farmaceutska tehničarka kaže da su svi stanovnici u opštini Vršac u mogućnosti da dobiju svoj lek onog trenutka kada im lekar prepiše.

"Trudimo se da smo u selu onog trenutka kada im je tu i lekar", kaže tehničar.

Apoteka na točkovima, snabdevena je svim lekovima sa pozitivne i negativne liste, dijetetskim preparatima i medicinskim materijalom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво