Život samohrane majke u trošnoj kući, često veče dočekaju bez ijednog obroka

Posle priče iz Čačka na koju je reagovalo nadležno ministarstvo, dopisništvu RTS-a u Leskovcu javila se Marija Pejković, samohrana majka troje dece iz sela Radonjice.

Živi sa sinom i ćerkom koja ima smetnje u razvoju u kući na kojoj krov samo što se nije urušio i bez vode. U brizi o najmlađem detetu, slabovidoj Anđeli pomaže majka. Njih petoro žive od socijalne pomoći.

Nijednog trenutka ne sme da je ostavi samu zbog smetnji u razvoju. Šesnaestogodišnju ćerku Miljanu iz Radonjice svakodnevno dovodi u Leskovac, u školu "11. oktobar".

Sin Miljan je osmi razred. Zidove sobe u kojoj žive Pejkovići prekrili su čađ i vlaga. Krov samo što ne padne. U kući ni vode ni kupatila. Zbog bolesnog deteta i brojnih operacija na kičmi, Marija ne može da radi.

Socijalna pomoć i dečji dodatak nisu dovoljni da podmire sve potrebe. Često veče dočakaju bez ijednog obroka.

Marija Pejković iz Radonjice kaže da sa dečjim dodatkom i sa socijalnom pomoći ne može ništa da uradi.

"Niti mogu krov da završim, niti vodu. U 'Vodovodu' su mi rekli da moram prvo da legalizujem to, 20.000 da platim pa onda da mi priključe vodu", rekla je Marija. 

"Mama je bolesna. Pomažem joj kada to zatreba. Idem za vodu, sečem drva, idem u školu", kaže Miljan Pejković, Marijin sin.

Život u memljivom i hladnom stanu

Da bi pomogla ćerki, brigu o najmlađem detetu, jedanaestogodišnjoj Anđeli, preuzela je Marijina majka Radica, invalid i bez ikakvih primanja. Baba i unuka, koja uprkos slabom vidu ređa petice, žive u Leskovcu, u memljivom i hladnom stanu.

"Njeni drugari pomažu, roditelji od drugara pomažu. Kupe joj svesku, olovku", kaže Radica Milovanović, Marijina majka.

Komšije u Radonjici rado bi zasukali rukave i sredili kuću Pejkovićima, ali, kažu, i njihovi budžeti su skromni. Pomažu koliko mogu.

Dragan Đokić iz Radonjice kaže da im je kultivatorom letos doterao drva.

"Znači mogli bi u Opštini njima da odvoje neka sredstva, makar vodu ili nešto, ili da se makar ovaj krov reši. Ipak je ovo, vidite sami, stanje kakvo je. Znači nikakvo", kaže Božidar Radivojević iz Radonjice.

Televizijske priče ovih dana o siromašnim porodicama i pomoći koja im stiže ohrabrile su Mariju da prvi put otvori dušu o svojim mukama u nadi da će ih neko razumeti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво