Škola mala, savremena i vek i po stara

Malo je seoskih škola u Srbiji koje se mogu podičiti dugom tradicijom i uspešnim neprekidnim radom dužim od veka. Jedna takva je Osnovna škola "Vuk Karadžić" u dragačevskom selu Kaoni. Radi još od 1868. godine.

Smeštena na više od pet stotina metara nadmorske visine, škola na glavnom seoskom putu, duže od veka i po, prima đake pod svoje okrilje.

U zgradi iz 1904. godine je većina učionica. One su savremeno opremljene. Učenici i nastavnici školu su uredili sa posebnom pažnjom. Zidovi su oslikani, a svuda su okačeni zanimljivi panoi i dečje rukotvorine.

Na času, zajedno sa đacima nižih razreda i predškolci.

„Škola je mala, svi se međusobno družimo, nastavnici su odlični stvarno se trude da nam sve objasne“, kaže učenik Nemanja Marković.

Poslednjih godina sredstvima lokalne samouprave i Ministarstva prosvete škola je uređena i savremeno opremljena. Ima 48 učenika i izdvojeno odeljenje u Milatovićima.

„Naša škola pokazuje izuzetne rezultate kad učenici završe osmi razred i kad pokažu svoja znanja na završnom ispitu. Pet poslednjih godina učenici pokazuju izuzetne rezultate. Zaista ono što su nastavnici zaključivali učenicima u dnevniku to se prenelo i na test. Upisuju željenu školu, srednju školu i pratimo ih i dalje“, poručuje Gorica Đorđević, direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ iz Kaone.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Nataša Glavonjić ukazuje da se nastava u ovoj maloj školi ne razlikuje nešto previše od škola koje imaju više učenika.

„Trudimo se da učenicima uvek damo dovoljno zadataka da oni stignu da sve urade i uvek im dajemo i dodatno nešto ako je potrebno i učenici se zaista trude da ispune sve zahteve“, dodaje Glavonjićeva.

Obogaćen jednosmenski rad, od ove školske godine, deci nudi razne dodatne aktivnosti. Uče tkanje, kuvanje, a fizičkih aktivnosti im ne manjka. Već nekoliko decenija, blizu škole je uređena skijaška staza.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво