Na prodaju fabrika bakarnih cevi u Majdanpeku, šta će biti sa 400 radnika

Oko četiristo radnika Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku od nove godine je na prinudnom odmoru i njihov dalji status u firmi, kako sami kažu, za sada je nejasan. To preduzeće, koje je bilo jedno od najprofitabilnijih u Srbiji u oblasti prerade bakra, pre petnaest godina privatizovala je ruska kompanija "UGMK holding".

Prema zapisniku sa vanredne skupštine akcionara, objavljenom na sajtu Fabrike bakarnih cevi, firma je krajem prošle godine promenila naziv i osnovnu delatnost iz proizvodne u trgovinsku.

Razlozi za promenu su, kako navodi rukovodstvo, gubici u poslovanju i prilagođavanje tržištu. Prošle nedelje doneta je i odluka o sprovođenju socijalnog programa. Sve to je uznemirilo radnike.

"Ovo je veoma teška i mučna situacija, s tim što se taj sam proces odvijao bez najave, faktički nije bilo najave da će se tako nešto dogoditi. Ovom odlukom o novoj sistematizaciji gde se planira da dvanaest radnika ostane da radi u fabrici, faktički bez posla ostaće nekih 280 radnika koji su stalno zaposleni i gde će se sprovesti socijalni program i 80 do 100 radnika koji su bili uposleni na privremenim i povremenim poslovima", ističe Vladimir Salković, predsednik Industrijskog sindikata fabrike "Bakarne cevi a. d. Majdanpek".

U Majdanpeku danas živi oko 5.000 stanovnika. Većina zaposlenih radi u rudarsko-metalurškom kompleksu, rudniku bakra i fabrici bakarnih cevi.

Ovakav razvoj situacije je, kažu građani, strašan i veliki.

"Lokalna samouprava pomno prati dešavanja u fabrici bakarnih cevi. Svakako smo najviše zabrinuti za sudbinu tih radnika i njihovih porodica. Prema našim informacijama, za kupovinu fabrike bakarnih cevi bila je zainteresovana jedna grčka kompanija i opština, lokalna samouprava može pomoći u tom smislu u pronalaženju novih partnera koji su zainteresovani za kupovinu fabrike bakarnih cevi", poručuje Nikola Naunović, predsednik Skupštine opštine Majdanpek.

U ovom trenutku izvesno je samo to da je fabrika na prodaju, da proizvodnje u januaru nema i da su radnici i dalje na prinudnom odmoru. Na pitanje kako će fabrika nastaviti poslovanje, za sada nema zvaničnih odgovora.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 28. jan 2020, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

privatizacija

menadzer treba da je sposoban da nadje dobro trziste i onda nema problema.kada neko hoce da kupi fabriku jeftino,onda se prvo sve urusi i onda se proda u bescenje.stari recept.

(subota, 25. jan 2020, 08:16) - anonymous [neregistrovani]

Фабрика бакарних цеви

Неће запослени баш тако лоше да прођу, добијају огромне отпремнине. Знам неке који ће добити по 15-20 000 евра, што није баш мала сума, нарочито за живот у тако малом месту. А најбоље ће проћи они којима је остало још пар година до пензије, њихове отпремнине су веће од ове цифре што сам навела.

(subota, 25. jan 2020, 05:58) - anonymous [neregistrovani]

Fbc

Jadni ljudi, narod masovno napušta opštinu Majdanpek, mislim da bi rukovodstvo ove opštine ozbiljno trebalo da se pozabavi ovom temom. A ovo je još jedan od razloga zbog čega. Pod hitno naći strateškog partnera i obnoviti proizvodnju. Nekada se sirovina za cevi uzimala iz RTB-a, pa je sve funkcionisalo bez gubitaka. U suprotnom u opštini će ostati mali broj penzionera, kinezi i preostali radnici rudnika.

(petak, 24. jan 2020, 00:16) - anonymous [neregistrovani]

A.D.

Neka drzava otkupi ovu vrlo vaznu fabriku, sa suficitom iz budzeta i nekim v.d.-om za pocetak a posle proda ili napravi A.D. za zainteresovane.

U Majdanpeku i ovako ne radi vise bog zna sta ( Zlatara, napr.) pa bi gubitak bio ogroman za grad, okolinu i sire.

(četvrtak, 23. jan 2020, 09:01) - Siniša Stojčić [neregistrovani]

FBC

Broćki @ u Čikagu 80-ih, vlasnik Fabrike hteo da preseli istu na meksičku granicu. Zbog jeftine radne snage. Skočio sindikat, radnici, došlo do Vašington, ne može. Šta sa ljudima iz Čikaga. Ako je privatna firma, ali ako je kupio, kod nas možda i dobio, ne može da radi šta hoće, iako je privatna svojina. Ali on je odgovoran za 400 ljudi, i ne može da zatvori vrata, kad hoće.

(sreda, 22. jan 2020, 13:56) - Siniša Stojčić [neregistrovani]

Fabrika bakarnih cevi

Šta da preduzme kad je privatna firma? Tačno, ali uvek postoji neko rešenje. Da pozove vlasnika i razgovaraju oko pomoći, putem subvencija, dok država ne nađe kupca. Možda bi je baš Kinezi kupili. Ta fabrika ima sirovinsku bazu, ne verujem da nema perspektivu

(sreda, 22. jan 2020, 09:37) - Manja [neregistrovani]

Fabrika bakarnih cevi Majdanpek

Ovo je ozbiljna stvar, velika fabrika i za taj grad veliki gubitak. Toliko ljudi su preko noci ostali bez posla bez ikakve najave, a u gradu gde ljude drzi samo posao. Mediji bi trebalo vise da pisu o ovome i da javnost bude bolje upoznata. Drzava je ranije intervenisala i za manje fabrike, a ovo je ozbiljna fabrika i u sirem regionu.

(sreda, 22. jan 2020, 09:01) - Broćki [neregistrovani]

Privatni

Šta da preduzme kada je privatna firma???

(utorak, 21. jan 2020, 22:24) - Siniša Stojčić [neregistrovani]

Fabrika bakarnih cevi

lokalna vlast nije blagovremeno signilazirala državi da preduzme mere. Jadni ljudi