Napuštene državne oranice - ko će moći da ih koristi?

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će državno poljoprivredno zemljište koje je zapušteno i koje se ne obrađuje, biti dato besplatno na korišćenje ratarima. Država je popisom pronašla još 2400 hektara zemljišta koje nije u funkciji.

Država u svom vlasništvu ima oko 540.000 hektara zemljišta. Ono zemljište koje je zapušteno, biće dato na besplatno korišćenje.

„Da prvih pet godina nemaju naknadu za zakup parcele, a onda u 25 godina da imaju povlašćenu cenu i da imaju višegodišnje zasade. Mislim da samo tako možemo pobediti", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Napuštene državne oranice pronađene su na teritoriji Aleksinca, Aleksandrovca, Smedereva i Beočina.

„Nije lako, svaka dodatna investicija je teret na račun proizvođača, a ovom merom bi se olakšala finansijska strana, s tim što to zemljište koje nije obrađeno u njega treba dodatno ulagati", kaže Srđan Stanimirović iz Odseka za poljoprivredu u Aleksincu.

Troškovi koje ratari imaju za zakup državnog zemljišta nisu mali.U okolini Smedereva, za zakup hektara, plaća se oko 15.000 dinara godišnje, a za parcele bliže gradu i do 35.000 dinara.

„U početku je to išlo na tri godine i to je bilo ok, moglo je nešto da se planira na duže. Posle je prebačeno na godinu dana, sve do ove godine i to je bilo baš problematično. Svaka godina za godinom, ne možeš ništa da planiraš, pa neko uzme i ne radi lepo i tako", objašnjava Toplica Nikolić, iz Mihajlovca kod Smedereva.

Besplatno izdavanje državnog zemljišta omogućava i popis koji je nedavno urađen.

„Postoji katastar svog državnog poljoprivrednog zemljišta. On je potpuno vidljiv može svako da vidi koja parcela postoji koja radi i pod kojim uslovima da li je zakupljena", objašnjava ministar Nedimović.

Procenjuje se da se u Srbiji između 200.000 i 350.000 hektara obradivog zemljišta i livada ne koristi svake godine, dok je površina pod pašnjacima mnogo veća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво